Την έντονη ανησυχία της για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται αύξηση στον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.

«Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει τ

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» μέτρα στήριξης 2 δισ. – Η μάχη με τον «κενό ΦΠΑ»

Κύμα ανατιμήσεων

Προσθέτει επίσης, ότι η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα» τονίζει.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια: «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Στη σκιά της ακρίβειας η οποία αποδεικνύεται «πολύ σκληρή για να πεθάνει» η κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να:

– Μονιμοποιήσει το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

– Να διατηρήσει για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και ταξί

– Να επαναφέρει στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax