Απόβλητα από τουλάχιστον 19 διεθνείς μάρκες, συμπεριλαμβανομένων της Adidas και της Walmart, χρησιμοποιούνται για την καύση των καμίνων σε εργοστάσια τούβλων στην Καμπότζη και ορισμένοι εργαζόμενοι αρρώστησαν, σύμφωνα με έκθεση τοπικής ομάδας δικαιωμάτων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση του Συνδέσμου για την Προώθηση και την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καμπότζης, ευρέως γνωστού με το γαλλικό ακρωνύμιο LICADHO, βασίστηκε σε επισκέψεις σε 21 εργοστάσια τούβλων στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ και στη γειτονική επαρχία Καντάλ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην εργαζόμενους. Διαπίστωσε ότι σε επτά εργοστάσια καίγονταν προ-καταναλωτικά απόβλητα ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων, πλαστικών, καουτσούκ και άλλων υλικών από τις μάρκες. Τα εργοστάσια έκαιγαν τα απόβλητα ενδυμάτων για να εξοικονομήσουν το κόστος των καυσίμων, ανέφερε.

Ο πλανήτης των σκουπιδιών

«Αρκετοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η καύση αποβλήτων ενδυμάτων τους προκαλούσε πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα- μια άλλη εργαζόμενη ανέφερε ότι αισθανόταν ιδιαίτερα άσχημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της», ανέφερε η έκθεση.

Τοξικές ουσίες απο την καύση 

Η καύση των απορριμμάτων ενδυμάτων μπορεί να απελευθερώσει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο, εάν οι συνθήκες καύσης δεν τύχουν προσεκτικής διαχείρισης, ενώ οι στάχτες μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα ρύπων, σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη του 2020 από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μέτρησε τις εκπομπές από τους αποτεφρωτήρες εργοστασίων ενδυμάτων στην Καμπότζη που καίνε απορρίμματα ενδυμάτων.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τοξικές αυτές ουσίες περιλαμβάνουν διοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Το UNDP αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το 2018 από ακαδημαϊκούς του Ηνωμένου Βασιλείου στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανέφερε ότι τα απορρίμματα ρούχων συχνά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως χλωρίνη, φορμαλδεΰδη και αμμωνία, καθώς και βαρέα μέταλλα, PVC και ρητίνες που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες βαφής και εκτύπωσης.
Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τούβλων ανέφεραν τακτικές ημικρανίες, ρινορραγίες και άλλες ασθένειες, αναφέρει η βρετανική έκθεση.

Τα εμπορικά σήματα που κατονομάζονται στην έκθεση της LICADHO είναι τα εξής: Adidas, C&A, Cropp and Sinsay της LPP, Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu της Lidl Stiftung & Co, No Boundaries της Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour και Venus Fashion.

Ορισμένες εταιρίες ερευνούν το ζήτημα

Η Adidas, η οποία προμηθεύεται από 16 εργοστάσια στην Καμπότζη, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει αν τα απόβλητα εκτρέπονται από τις εγκεκριμένες οδούς διάθεσης προς τους φούρνους τούβλων.
Οι περιβαλλοντικές πολιτικές της Adidas στην Καμπότζη αναφέρουν ότι όλα τα απόβλητα από τους προμηθευτές ενδυμάτων πρέπει να διατίθενται, είτε σε εγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και διαθέτει ελέγχους ποιότητας αέρα, είτε σε κέντρα ανακύκλωσης με κυβερνητική άδεια, δήλωσε η εταιρεία.

Η Lidl δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις συνθήκες που ανέφερε η LICADHO και ότι έχει ξεκινήσει έρευνες, αλλά δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες.

Η LPP δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι τα υφασμάτινα απόβλητά της καίγονταν σε κλιβάνους τούβλων και επικοινώνησε με τους αντιπροσώπους της που είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση παραγγελιών στην Καμπότζη. Η LPP δήλωσε ότι σχεδιάζει μια ημέρα ευαισθητοποίησης στις αρχές του 2024 για τους αντιπροσώπους και τα εργοστάσιά της στην Καμπότζη με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων.
Η Primark, η οποία προμηθεύεται από 20 εργοστάσια στην Καμπότζη, δήλωσε ότι διερευνά το θέμα. Η Sweaty Betty δεν σχολίασε τα συγκεκριμένα ευρήματα, αλλά δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές της για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τον περιβαλλοντικό της κώδικα δεοντολογίας.
Η Tilley Endurables δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για τα ευρήματα και ότι συνεργάζεται μόνο με εργοστάσια που έχουν περάσει από ελέγχους.

Η Tilley δήλωσε ότι το εργοστάσιο που παρήγαγε τα είδη της είχε ελεγχθεί από το World Responsible Accredited Production (WRAP) και είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων με βάση τους τοπικούς νόμους και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Η Tilley δήλωσε ότι διερεύνησε περαιτέρω και διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μια εταιρεία απομάκρυνσης αποβλήτων που έχει άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Καμπότζης και πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει τι συμβαίνει με τα απόβλητα μετά τη συλλογή τους.

Οι άλλες μάρκες δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Το WRAP, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Καμπότζης και η εταιρεία συλλογής αποβλήτων Sarom Trading Co. Ltd, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green