
Πάνω από 1 εκατομμύριο ξένοι φοιτητές σπούδαζαν το περασμένο ακαδημαϊκό έτος (2022-2023) στα αμερικανικά Πανεπιστήμια. Ήταν 1,06 εκατομμύρια για την ακρίβεια, αριθμός αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με τον αντίστοιχο του αμέσως προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (το 53%) προέρχονταν από τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.
Ουδέν το αναπάντεχο, θα σχολίαζε κανείς. Η ανατροπή που αναδεικνύει η νέα ετήσια έρευνα Open Doors του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) το οποίο ελέγχεται από το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας, έχει να κάνει με μια σαφή τάση αύξησης του αριθμού των Ινδών φοιτητών. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μετά την πανδημία τάση συρρίκνωσης του αριθμού των Κινέζων, προοιωνίζεται κορυφαίες αλλαγές για την εφετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Τα δεδομένα της πενταετίας
Οι εξελίξεις την τελευταία πενταετία είναι αποκαλυπτικές. Το ποσοστό των Κινέζων που φοιτούν στα περισσότερο ή λιγότερο διάσημα αμερικανικά Πανεπιστήμια μειώθηκε από το 33% στο 27% του συνόλου των ξένων φοιτητών.
Το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό των Ινδών φοιτητών αυξήθηκε από το 18% στο 25%.
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, που ο αριθμός των Κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ έφτασε το επίπεδο-ρεκόρ των 373.000 ο αριθμός των Ινδών ήταν περίπου ο μισός. Πέρυσι οι Κινέζοι αριθμούσαν 290.000 και οι Ινδοί 269.000. Και εφέτος η εικόνα πιθανότατα θα ανατραπεί και οι Ινδοί θα πάρουν την πρωτιά.
Από το καλοκαίρι του 2022 βέβαια η κινεζική κυβέρνηση έχει άρει όλα τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που είχε εφαρμόσει τα χρόνια έξαρσης της πανδημίας στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid που ακολούθησε. Αλλά, όπως γράφει και η Βερονίκ Λεμπιγιόν στη «Les Echos», ίσως είναι ακόμα πολύ νωρίς για τους νεαρούς Κινέζους να ξεκινήσουν να μεταναστεύουν και πάλι ομαδικώς για σπουδές στις ΗΠΑ.
Δυσπιστία για τους Κινέζους
Ένας νέος ανασταλτικός παράγοντας της κινεζικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ για σπουδές, που προϋπήρχε βέβαια από την προηγούμενη δεκαετία αλλά οξύνθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι οι πολιτικο-οικονομικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο σύγχρονων υπερδυνάμεων. Ένας πόλεμος που εξελίσσεται με νέες δασμολογήσεις και άλλες περιοριστικές κυρώσεις στις εισαγωγές, που πιθανότατα θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ στο μέτρο που στρέφει την Κίνα σε επενδυτικά σχέδια («Μία ζώνη, ένας δρόμος») εξόχως ανταγωνιστικά των αμερικανικών, σε αγορές όπως αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης, ακόμα και της Λατινικής Αμερικής.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντικινήτρου για τους γόνους των νεόπλουτων Κινέζων να σχεδιάσουν τις ανώτατες σπουδές τους στις ΗΠΑ – καταβάλλοντας παχυλές χορηγίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα βεβαίως – είναι οι περιορισμοί που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη χορήγηση εκπαιδευτικής βίζας σε περιπτώσεις που οι σπουδές «αγγίζουν» την στρατιωτική βιομηχανία. Διότι πηγή της δυσπιστίας της Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου είναι οι υποψίες για κλοπή προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας εν γένει εκ μέρους των Κινέζων.
Στο ρεπορτάζ της «Les Echos» αναφέρεται ότι η τάση μείωσης των Κινέζων σπουδαστών τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σύμφωνα με στοιχεία του Atlas Project, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 κατέγραψαν μια επίσης αισθητή πτώση του αριθμού των φοιτητών από την Κίνα. Στον Καναδά, μάλιστα, μόνο την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκε πτώση κατά 24% του αριθμού των Κινέζων και αύξηση κατά 34% του αριθμού των Ινδών φοιτητών! Μόνο στη Βρετανία αυξήθηκαν πέρυσι οι Κινέζοι φοιτητές.
Εκπαιδευτική διπλωματία
Οι Ινδοί είναι φίλοι των Κινέζων (ακόμα και των Ρώσων), αλλά αυτό έλειπε να τους εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί σαν λάφυρο στα χέρια των αντιπάλων τους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στενές σχέσεις με την Ινδία στον τομέα της εκπαίδευσης, οι οποίες ενισχύονται μεταξύ των κυβερνήσεών μας, του πανεπιστημιακού τομέα και άλλων εταίρων», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της έρευνας Open Doors η βοηθός γραμματέας του ΙΙΕ Μάριαν Κράβεν.
«Έχουμε μια πολύ δραστήρια επιτροπή του Ιδρύματος Fulbright στην Ινδία, η πρεσβεία μας είναι ενεργή και το EducationUSA διαθέτει κέντρα σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι που θέλουν να έρθουν για να σπουδάσουν στις ΗΠΑ», είπε η Κράβεν. Το Ίδρυμα Fulbright που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, γερουσιαστή Τζέιμς Φουλμπράιτ το 1946, εκπονεί προγράμματα υποτροφιών για ξένους από όλο τον κόσμο που θέλουν να σπουδάσουν σε αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Παρεμπιπτόντως, οι Ινδοί που επιθυμούν να κάνουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ έχουν σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των Κινέζων. Στο θέμα της γλώσσας αρχικά (στην πρώην βρετανική αποικία όλοι μιλούν αγγλικά), αλλά και σε ό,τι αφορά την πολιτισμική τους κουλτούρα, ενώ ίσως υπερτερούν των Κινέζων και σε επίπεδο ποιότητας εκπαίδευσης – είναι εδώ και χρόνια διάσημα τα ινδικά «μαθηματικά μυαλά».
Το μειονέκτημά τους είναι ότι οι οικογένειές τους σπάνια διαθέτουν αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να δωρίσουν ως χορηγία στο Harvard, στο Yale ή στο Stanford προκειμένου να γίνουν δεκτοί, γι’ αυτό και στην Ινδία δραστηριοποιείται εντόνως το Ίδρυμα Fulbright στην αναζήτηση ταλέντων.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια