Σε ύψος 3% οριστικοποιείται η αύξηση των συντάξεων για το 2024 σύμφωνα με την πρόβλεψη της δαπάνης που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε χθες στην Βουλή προς ψήφιση.

Συνολικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπεται επιπλέον κόστος της τάξεως των 430 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των συντάξεων.

Προϋπολογισμός: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει

Κύριες συντάξεις

Η συνολική αύξηση της δαπάνης για την καταβολή κύριων συντάξεων φθάνει τα 869 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 430 εκατομμύρια οφείλονται στην αύξηση κατά 3% των συντάξεων και τα υπόλοιπα θα καλύψουν την επιπλέον απόδοση των νέων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η αύξηση του 3% προέρχεται από το άθροισμα της αύξησης του πληθωρισμού κατά 3,9% το 2023 και της ανάπτυξης κατά 2,4%, διαιρούμενο δια δύο. Συνεπώς προκύπτει αύξηση 3,15%. Ωστόσο η προηγούμενη αύξηση των συντάξεων – που δόθηκε στις αρχές του 2023 – ήταν κατά 0,15% υψηλότερη σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.

Το επιπλέον αυτό ποσοστό του 0,15% αφαιρείται από την φετινή αύξηση η οποία τελικώς διαμορφώνεται στο 3%. Με την απόδοση της νέα αύξηση η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί από 413,76 σε 426,17 ενώ αναλόγως θα αυξηθεί και το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ταμεία

Τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται να παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 950 εκατ. ευρώ, το 2023 βελτιωμένο κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2023.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 955 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών) κατά 696 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα, στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η εν λόγω αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές συμπαρασύρει και το ύψος των εισπράξεων και των αποδόσεων των εσόδων υπέρ τρίτων, τα οποία προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 446 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες κατά 152 εκατ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, λαμβανομένης υπόψη της επάρκειας των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Οι δαπάνες

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 672 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 869 εκατ. ευρώ ως επίπτωση αυξήσεων στις συντάξεις (430 εκατ. ευρώ) και της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.

Μείωση – κατά 655 εκατ. ευρώ – προβλέπεται να παρουσιαστεί στην δαπάνη για προνοιακές παροχές σε σχέση με το 2023.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2024 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 207 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά