Υπό απειλή βρίσκεται ο ηγετικός ρόλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στον παγκόσμιο φορολογικό συντονισμό, καθώς η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ υποστήριξε μια αφρικανική πρωτοβουλία για μεταφορά της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις συζητήσεις για την παγκόσμια φορολογική συνεργασία στον ΟΟΣΑ, όπου οι κανόνες για τη διασυνοριακή φορολογία γενικά καταργούνται.

Απογοητευμένοι που δεν ακούγονται οι φωνές τους, 125 κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που πρότεινε η Νιγηρία, το οποίο ζητά μια «σύμβαση πλαίσιο για τη διεθνή φορολογική συνεργασία».

ΟΟΣΑ: Στη δημοσιότητα οι τελικές οδηγίες για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Περίπου 48 κυρίως ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν κατά, ενώ εννέα χώρες απείχαν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΟΟΣΑ, Ισλανδία, Μεξικό, Νορβηγία και Τουρκία.

Χαιρετίζοντας την ψηφοφορία ως «φάρο ελπίδας», η Αφρικανική Ένωση ανέφερε η εξέλιξη αυτή μπορεί να διευκολύνει «την πρόσβαση στους τόσο απαραίτητους οικονομικούς πόρους».

Αντίδραση

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε ότι η ομάδα των 38 μελών είναι «περήφανη για το ιστορικό της στην επίτευξη λύσεων που βασίζονται στη συναίνεση» σε ό,τι αφορά τη διεθνή φορολογική συνεργασία.

Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι συντονίζει για δεκαετίες διεθνή φορολογικά ζητήματα, που κυμαίνονται από κατευθυντήριες γραμμές για την τιμολόγηση μεταφοράς εντός του ομίλου έως τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογικές αρχές μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών.

Επίσης, οδήγησε μια συμφωνία του 2021 μεταξύ σχεδόν 140 χωρών για να ξαναγράψει τους κανόνες της διασυνοριακής φορολογίας για πρώτη φορά σε μια γενιά, ώστε να τους προσαρμόσει στην εποχή του ψηφιακού εμπορίου, όπου μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple και η Meta μπορούν να δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής

Η συμφωνία δύο οδών στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% και απαιτεί μια νέα συνθήκη που θα μεταφέρει ορισμένα φορολογικά δικαιώματα στις πιο κερδοφόρες πολυεθνικές στις χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρικοί πελάτες.

Ενώ ο ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής πρόκειται να αρχίσει να ισχύει το επόμενο έτος, η νέα συνθήκη για τα φορολογικά δικαιώματα αντιμετωπίζει έναν πολύ πιο δύσκολο δρόμο, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την επικύρωση των συνθηκών από τη βαθιά διχασμένη Γερουσία .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή