Για τις δράσεις και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο βιωσιμότητας για την προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των βιοαποθεμάτων μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, στο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων αλιευτικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές» που διεξάγεται 24-25 Νοεμβρίου στο Μεσολόγγι.

Όπως επεσήμανε ο κ.Κελέτσης, η χώρα μας και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει το 2024 να καταρτίσουν και να υποβάλουν «χάρτες πορείας» με χρονοδιάγραμμα έως το 2030, όπου θα περιγραφούν τις δράσεις για να καταστεί η διαχείριση της αλιείας πιο βιώσιμη και σύγχρονη, προκειμένου να προστατευτούν και να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

ΕΕ: Σε τέλμα η υδατοκαλλιέργεια παρά τη σημαντική χρηματοδότηση

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην αλιευτική δραστηριότητα, η οποία είναι μια οικονομική δραστηριότητα που παρέχει οικονομικά μέσα βιοπορισμού σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (στη χώρα μας μάλιστα σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές – άρα εξυπηρετεί κοινωνικές αλλά και εθνικές ανάγκες) και ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες της κοινωνίας  και από την άλλη, στην διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας και την εξασφάλιση της υγιούς κατάστασης των υδάτινων πόρων» σημείωσε ο υφυπουργός.

Απορρόφηση κονδυλίων

«Η προστασία της βιοποικιλότητας και της μετάβασης στη «Γαλάζια Οικονομία» αποτελεί άλλωστε μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023 για την «Προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία».

Οι δράσεις αυτές αφορούν στην βέλτιστη διαχείριση του οικοσυστήματος αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων, στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως υπουργείο προωθούμε την εφαρμογή αειφόρων μεθόδων αλιείας και την  επιστημονική έρευνα για την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών. Συγχρόνως ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση αλλά και στην τεχνολογία.

Προάγουμε την ανακύκλωση και τη μείωση των αποβλήτων που προκύπτουν από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια αλλά και τη συνεργασία με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Σε όλα αυτά επιδιώκουμε την συμμετοχή  των τοπικών κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ενίσχυση της συνεργασίας με αυτές για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων», τόνισε ο κ.Κελέτσης.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο για τη «Διαχείριση απορριμμάτων αλιευτικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές» οργανώνεται στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «Πρωτοβουλία Αλιέων για την Προστασία του Περιβάλλοντος», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠΑλΘ 2014-2020 και τα τοπικά προγράμματα CLLD/LEADER Αιτωλικής Αναπτυξιακής, ΕΤΑΝΑΜ (Αμβρακικός), Αναπτυξιακού οργανισμού Ηπείρου και Αναπτυξιακής Εταιρείας Ιονίων Νήσων. Στο συνέδριο συμμετέχουν αλιείς (μέλη αλιευτικών συνεταιρισμών) που δραστηριοποιούνται στις λιμνοθάλασσες Βιστωνίδας, Κεραμωτής, Κορισσίων, Λούτσας Παπαδιάς, Λογαρού, Τσοπέλι και Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αποκάλυψη του ΟΤ για τους χάρτες με την παράνομη επεξεργασία στις υποδομές εθνικής ασφάλειας, τους κατέβασε από την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, αν και υποστήριζε ότι ήταν σύννομοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης