Λιγότερο από 35 ημέρες έχουν απομείνει έως το τέλος του έτους προκειμένου οι πολίτες να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι του κράτους και να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το ίδιο χρονικό διάστημα απομένει και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εφόσον γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν μπορούν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

12 Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – Τι αναφέρει η κυβέρνηση

Αποδείξεις

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιουχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Την παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης πρέπει να αποφύγουν και οι 473.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεωτικά πρέπει να εμφανίσουν καθαρά κέρδη μέσω της ελάχιστης αμοιβής 10.920 ευρώ ετησίως καθώς θα τους οδηγήσει αυτόματα στο να πρέπει να εμφανίσουν συναλλαγές με αποδείξεις για αγορά αγαθών και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking για τις καθημερινές και προσωπικές ανάγκες τους ποσού που αντιστοιχεί στο 30% των εισοδημάτων αυτών. Αν δεν το πράξουν τότε θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους αλλά όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε φέτος εισόδημα 7.000 ευρώ έπρεπε για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022 να εμφανίσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους 2.100 ευρώ.

Για τα φετινά εισοδήματα, που θα ισχύσει η ελάχιστη αμοιβή, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας έχει κάνει έναρξη εργασιών πριν από 13 χρόνια, θα υποχρεωθεί να εμφανίσει ετήσια κέρδη 14.196 ευρώ και να φορολογηθεί. Όμως, πάνω σ΄ αυτό το ποσό θα κάνει το υπολογισμό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να εμφανίσει στη φορολογική του δήλωση και μάλιστα αυτές να έχουν προκύψει από αγορές με ηλεκτρονικά μέσα. Ετσι, ο εν λόγω επαγγελματίας θα πρέπει να εμφανίσει στη φορολογική δήλωση του 2024 (εισοδήματα 2023) αποδείξεις ύψους 14.196 Χ 30% = 4.259 ευρώ και όχι 2.100 ευρώ που εμφάνισε φέτος για τα περυσινά εισοδήματα. Στην περίπτωση που δεν προλάβει έως το τέλος του έτους να συγκεντρώσει το εν λόγω ποσό, θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων. Δηλαδή να επιβαρυνθεί με 475 ευρώ (4.259 € – 2.100 € = 2.159 € λιγότερες αποδείξεις Χ 22% πέναλτι φόρου = 475 ευρώ).

Την ίδια στιγμή έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας.

ΕΝΦΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Φόρος εισοδήματος

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλαξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο για τα τέλη κυκλοφορίας είθισται τα τελευταία χρόνια να δίνεται μία παράταση. Λογικά και φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα πράξει το ίδιο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδά με πέρυσι αλλά όσοι αμελήσουν να τα πληρώσουν στην καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί τότε κινδυνεύουν να τα πληρώσουν διπλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax