Η ολιγοήμερη παύση στο Χρηματιστήριο λαμβάνεται θετικά

“Μπορεί να μην πηγαίνουμε πάνω, αλλά δεν πηγαίνουμε και κάτω”, έλεγε ένα παλιό ρητό.

Κι ενώ εκλείπει η βασική κατεύθυνση, ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος κοντά στα υψηλά τριμήνου επιδεικνύει την επιμονή των αγοραστών.

Εξάλλου, δεν προβλέπεται κάποιος σοβαρός εγχώριος παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει επιβαρυντικά.

Από την άλλη, οι ξένοι είναι αισιόδοξοι, με τον S&P500 να απέχει μόλις 1% από τα υψηλά 52 εβδομάδων και λιγότερο από 6% από τα ιστορικά υψηλά.

Και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η αγορά προεξοφλεί ένα βαρύ σενάριο με τέτοια στάση.

Διότι βρισκόμαστε χρονικά στο μεταίχμιο: αν ο πληθωρισμός στα μεγάλα οικονομικά συστήματα αρχίσει και πάλι να τραβά την ανηφόρα, ή δεν απομειωθεί σημαντικά στο ερχόμενο διάστημα, οι Κεντρικές Τράπεζες θα επιτεθούν και πάλι, πιέζοντας εκ νέου τις αγορές.

Κι όμως, προς το παρόν τα μακροοικονομικά είναι ενθαρρυντικά. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη αναμένουμε ΑΕΠ τριμήνου από τις ΗΠΑ (λογικά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα), την Πέμπτη τα στοιχεία πληθωρισμού (flash notes) της Ευρωζώνης, ενώ από βδομάδα ρίχνεται στη μάχη η αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Στάση αναμονής, λοιπόν.

Στα δικά μας, είχαμε την τεχνικού χαρακτήρα αναδιάρθρωση MSCI με την ΕΤΕ να πρωταγωνιστεί χωρίς αλλαγές στη σύνθεση (εισροές λόγω στάθμισης) και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Αναμένουμε από ΣΑΝ και ΦΒ τις διανομές (η ΓΚ τηρεί σιγή ιχθύος), άρα και σοβαρή απομείωση της τιμής τους στο ταμπλό λόγω μεγάλου ποσοστού διανομής.

Η ΜΟΗ κινήθηκε πάνω από τα 24 σε μια προσπάθεια να δώσει επιτέλους λύση ενός πολύμηνου σχηαμτισμού συσσώρευσης που την ταλαιπωρεί, με τον στόχο να παραμένει στα 28 εδώ και πολύ καιρο.

Κατά τα λοιπά, η περιφέρεια συνεχίζει δυναμικά με καλή κινητικότητα, ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις περιόδους μεταξύ ανοδικών κυμάτων, καθώς τα κεφάλαια “παίζουν” από τη μεγάλη κεφ/ση που αναπαύεται στη μικρότερη, και τούμπαλιν.

Τέλος, τα δεδομένα από την περίοδο της black friday (σημείο αναφοράς για τον τζίρο στα καταναλωτικά αγαθά) είναι αισιόδοξα, με σταθεροποιητικές τάσεις παρά τον ΔΤΚ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Γέρνει η αγορά, αναζητούνται στηρίξεις. H μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ ακολουθεί τον μοναχικό της δρόμο
ο Αντικριστής |

Γέρνει η αγορά, αναζητούνται στηρίξεις. H μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ ακολουθεί τον μοναχικό της δρόμο

Οι πωλητές δείχνουν να ξεθαρρεύουν σιγά σιγά. Η συνδυασμένη μετάφραση της διστακτικότητας για νέες τοποθετήσεις και της αδυναμίας στη Wall Street βοηθά στις ρευστοποιήσεις

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Αφυπνίστηκε ο ΟΤΕ, συνεχίζουν δυνατά ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Αφυπνίστηκε ο ΟΤΕ, συνεχίζουν δυνατά ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο τραπεζικός κλάδος "γύρισε" μια εξαρχής χαμένη συνεδρίαση, ΕΝΤΕΡ και ΙΝΤΕΚ είδαν νέα ιστορικά υψηλά, ΙΝΤΚΑ και ΙΝΚΑΤ συνεχίζουν ασταμάτητες. Η εικόνα στο ταμπλό είναι μαγική