
Στα “ενδότερα” των επιμέρους συμμετεχόντων αναμένεται να μπουν οι ξένοι σήμερα, στη 2η ημέρα του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τις B2B συναντήσεις να είναι το πραγματικό τεστ των ελληνικών επιχειρηματικών επιτελείων.
Μετά τα θετικά σχόλια που απέσπασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια ομιλία, κατά την οποία στην ουσία “απάντησε” για τη μεταρρυθμιστική ετοιμότητα της κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές θα ενημερωθούν για τις προοπτικές των “μεγάλων” της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Τι κουβαλά ο Μητσοτάκης στις βαλίτσες του για Λονδίνο – Τα μηνύματα στο roadshow της Morgan Stanley
Οι τράπεζες
Πρωτεύον ρόλο σαφώς έχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της μεγάλης αποεπένδυσης του Δημοσίου, με τα funds να εστιάζουν όχι μόνο στις δύο πλήρως ιδιωτικοποιημένες τράπεζες, Eurobank και Alpha bank, αλλά και στο “υπόλοιπο” της διάθεσης της Εθνικής (18%) και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς (27%).
Τα δύο ερωτήματα
Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό, εντούτοις οι ξένοι έχουν ήδη θέσει 2 ερωτήματα, τα οποία και θα κληθούν οι διοικήσεις να απαντήσουν για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο είναι η διαχείριση του υψηλού επιπέδου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που ενσωματώνονται στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση και επηρεάζουν την ικανότητα απορρόφησης πιθανών ζημιών, και το δεύτερο είναι η διατήρηση της κερδοφορίας τους, καθώς τα επιτοκιακά έσοδα βρίσκονται πλησίον της κορύφωσής τους.
Στο πρώτο μέτωπο, δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές, όπως πρόσφατα ο S&P, οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2023, οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 13,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 52% στο τέλος του 2022). Επιπλέον, στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων περιλαμβάνονται αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets – DTAs) ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που αποτελούν περίπου το 9%.
Τα μεγέθη των τραπεζών
Έτσι, η επίτευξη επαρκούς μελλοντικής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ξένοι θα ζητήσουν να μάθουν την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών στην προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Και αυτό διότι θα επηρεαστεί η πορεία των επιτοκιακών εσόδων, άρα και τα μεγέθη των τραπεζών εάν αρχίσουν να υποχωρούν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι πλειονότητα των αναλυτών που καλύπτουν τις ελληνικές τράπεζες έχουν εκτιμήσει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) θα κορυφωθούν το τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο, κάτι που φάνηκε να υιοθετείται από επενδυτές που είτε έχουν έκθεση στον ελληνικό κλάδο είτε θέλουν να αποκτήσουν. Παρόλα αυτά, πρόσφατα η JP Morgan εκτίμησε ότι τα ΝΙΙ θα σταθεροποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν οι όγκοι των δανείων, με την αρωγή και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναβάθμιση του χρηματιστηρίου
Η χαμηλή ποιότητα αρκετών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αλλά και οι τζίροι που παραμένουν σε επίπεδα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει τους Έλληνες εκπροσώπους στο roadshow. Ειδικά μάλιστα τους εκπροσώπους της ΕΧΑΕ, η οποία θα πρέπει να κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει το θεσμικό κενό για να θέσει την προοπτική της αναβάθμισης του ΧΑ στις ώριμες αγορές (developed markets) σε ρεαλιστική βάση.
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει διαμηνύσει ότι εντός του επόμενου 18μηνου η προοπτική της αναβάθμισης του ΧΑ είναι ένα σενάριο με πολλές πιθανότητες, ειδικά μάλιστα αφού έχει έρθει και η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Εντούτοις, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, για την προστασία του επενδυτικού κοινού πρωτίστως, αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών διαδικασιών, με στόχο τη συντόμευση των χρονοδιαγραμμάτων λήψης αποφάσεων, αλλά και της προσφοράς νέων καινοτόμων εργαλείων και προϊόντων, σε συνεργασία με το κυβερνητικό επιτελείο.
Πάντως, εκτιμάται, ότι σε μερικούς μήνες μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας οι οίκοι θα θέσουν το Χ.Α σε «watch list για αναβάθμιση», το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό «σήμα» για την ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το Χ.Α., αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια. Για παράδειγμα, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.


Latest News

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου