Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελβετία προκάλεσε έκπληξη εγκαταλείποντας την παραδοσιακή της ουδετερότητα, και διατάσσοντας -όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία- τις τράπεζες να αποκαλύψουν  τον πλούτο των ολιγαρχών από το περιβάλλον του Πούτιν.

Τώρα, ενώνει τις δυνάμεις της με μια ομάδα πολλών χωρών, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, και η οποία στοχεύει να διακόψει τη χρηματοδότηση της Χαμάς.

Όπως γράφει το Bloomberg, η χώρα διανέμει ήδη υλικό σε τράπεζες για το πώς μπορούν να ανακαλύψουν τη χρηματοδότηση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» και ο ανώτατος εισαγγελέας της έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τυχόν πληρωμές που έγιναν προς τη Χαμάς λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η Χαμάς βρήκε νέο τρόπο χρηματοδότησης από το Ιράν

Κριτική

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι κινήσεις της ελβετικής κυβέρνησης, έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την ουδέτερη Ελβετία ότι δεν ήταν αρκετά σκληρή σε τομείς όπως το ξέπλυμα χρήματος ή η επιβολή κυρώσεων σε ρωσικούς στόχους.

Η χώρα δέχεται επίσης πιέσεις να συμμετάσχει στη διεθνή ομάδα εργασίας REPO – «Ρωσικές Ελίτ, Πληρεξούσιοι και Ολιγάρχες» – προκειμένου να εντοπίσει τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι ήδη συμμετέχει σε ένα ξεχωριστό δίκτυο που στοχεύει τα ρωσικά οικονομικά.

«Αποφασίσαμε και στις δύο περιπτώσεις ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην ειδική ομάδα που συνέταξαν οι Αμερικανοί σχετικά με τη χρηματοδότηση», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ την Τετάρτη, αναφερόμενη στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Η εφημερίδα Tagesanzeiger ανέφερε νωρίτερα ότι η Ελβετία εμπλέκεται στην Ομάδα Εργασίας RRIFS ή «Σχετικές με τη Ρωσία Κυρώσεις και Παράνομη Χρηματοδότηση FIU».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή