Tο κοίτασμα Eridu είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή ανακάλυψη στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια. Και τον περασμένο Μάρτιο η κρατική εταιρεία πετρελαίου Dhi Qar του Ιράκ ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Block 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του Eridu.

Η ρωσική Lukoil είχε μερίδιο 60% στο σύνολο του Block 10, ενώ το υπόλοιπο κατείχε η ιαπωνική εταιρεία Inpex. Ωστόσο, από τον Μάρτιο η ρωσική εταιρεία αναζητούσε τρόπους να εκδιώξει την Inpex από το Block και μαζί της τα τελευταία υπολείμματα δυτικής επιρροής στην περιοχή.

Το τεμάχιο 10 βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Ιράκ, περίπου 120 χλμ δυτικά της βασικής οδού εξαγωγής πετρελαίου από τη Βασόρα και ακριβώς νότια των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου μέσα και γύρω από τη Nassirya. Η σύμβαση για το Block 10 που ανατέθηκε στη Lukoil και την Inpex το 2012 στον τέταρτο γύρο αδειοδότησης του Ιράκ δίνει μια σχετικά υψηλή αμοιβή ανά βαρέλι 5,99 $ ΗΠΑ, αν και τότε δεν είχε ανακαλυφθεί το τεράστιο κοίτασμα Eridu.

Προχωρά το deal Μόσχας- Άγκυρας για κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία

Το 2021, μετά από κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ είπε ότι ανέμενε μέγιστη παραγωγή τουλάχιστον 250.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) από το Eridu.

Πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου, οι οποίες μίλησαν αποκλειστικά στο OilPrice.com την τελευταία εβδομάδα, πιστεύουν ότι η μέγιστη παραγωγή θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 100.000 bpd υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή, εξαρτώμενη από το εάν οι νέες εκτιμήσεις για τα αποθέματα είναι σωστές, αν και δεδομένων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη από το 2021, η ημερομηνία κατά την οποία θα επιτευχθεί αυτό είναι τώρα προς το τέλος του 2029 .

Κοινή στρατηγική

Και η απόφαση της Inpex να πουλήσει το μερίδιο του 40% στην περιοχή Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη του Eridu αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη Lukoil να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο ολόκληρης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα Eridu – μέρος της περιοχής εξερεύνησης και ανάπτυξης του Block 10 του Ιράκ – είναι το μεγαλύτερο εύρημα πετρελαίου στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια και η Ρωσία θέλει να το ελέγξει όλο, μαζί με τον κύριο γεωπολιτικό σύμμαχό της, την Κίνα.

Αυτό είναι σύμφωνο με τον στόχο της Μόσχας και του Πεκίνου να κρατήσουν τη Δύση μακριά από ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ για να διατηρήσουν τη Βαγδάτη πιο κοντά στον νέο άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και να «τερματίσουν τη δυτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή [που] θα γίνει το αποφασιστικό κεφάλαιο στην τελική κατάρρευση της Δύσης», όπως ανέφεραν αποκλειστικά στο OilPrice.com.

Η έγκριση την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την Inpex – τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της βασικής συμμάχου των ΗΠΑ, Ιαπωνίας – να πουλήσει το 40% των μετοχών της στην περιοχή Block 10 που περιέχει την τεράστια ανακάλυψη του Eridu αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη Lukoil να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της ολόκληρη η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Η συνεργασία Μόσχας-Πεκίνου

Πολλαπλές συμφωνίες εξερεύνησης και ανάπτυξης πεδίου, καθώς και αμέτρητες συμφωνίες «μόνο για συμβάσεις» χαμηλότερου προφίλ , με ρωσικές και κινεζικές εταιρείες αφήνουν στις δύο χώρες άφθονο περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε μια πιο σκληρή γεωπολιτική παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ, συμφωνήθηκε ότι η χώρα θα πρέπει τώρα να παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στην ανάπτυξη όλων των πτυχών της ευρείας «συμφωνίας-πλαισίου Ιράκ-Κίνας» που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια