Κλειστά κρατάει επισήμως τα χαρτιά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τις προθέσεις για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στην ίδια θέση. Ωστόσο, από τα λεγόμενά της φαίνεται να αφήνει ανοιχτό παράθυρο να διατελέσει για μια ακόμη φορά επικεφαλής της Κομισιόν.

Σε ερώτηση που της τέθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης του Politico την Τρίτη για το τι θα έπραττε διαφορετικά κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας, η σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι «θα διατηρούσε τη ρότα του ταξιδιού για τα μεγάλα θέματα» από την τρέχουσα θητεία της, δηλαδή την Πράσινη Συμφωνία, την ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα.

Πάει για δεύτερη θητεία η φον ντερ Λάιεν;

Τόνισε, όμως, ότι παράλληλα η Ευρώπη θα χρειαστεί ευελιξία για να προσαρμοστεί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

«Ο κόσμος υπαγορεύει εν μέρει ποια είναι τα καθήκοντα της ημέρας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να το ενσωματώσουμε [αυτό] και στην πολιτική μας ζωή».

Πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και στενή σύμμαχος της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019.

Από τις 17 Δεκεμβρίου του 2013 έως τις 17 Ιουλίου 2019 ήταν Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας στην τρίτη[1] και στην τέταρτη κυβέρνηση Μερκελ.

Στις 2 Ιουλίου 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις 16 Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έκτοτε, κατά γενική ομολογία έχει καθοδηγήσει με αποφασιστικότητα την ΕΕ μέσα από μια σειρά κρίσεων, από την πανδημία της COVID-19 μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που της χάρισε τη έδωσε τη φήμη ότι έκανε σημαντικές κινήσεις χωρίς να συμβουλευτεί τις εθνικές κυβερνήσεις ή, κατά καιρούς, τους επιτρόπους της.

Η ίδια, η οποία επίσης φημολογείται ότι προσβλέπει σε άλλη μια κορυφαία διεθνή θέση στο τέλος της θητείας της (όπως, για παράδειγμα, η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ), κρατά το στόμα της κλειστό για το μέλλον της.

Και το απόγευμα της Τρίτης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ερωτηθείσα ευθέως εάν θα την ενδιέφερε άλλη μια θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Τυπικά λέω “καλή προσπάθεια” όταν δέχομαι αυτή η ερώτηση». «Δυστυχώς, λοιπόν, πρέπει να σας αφήσω με αυτό το μεγάλο ερωτηματικό», πρόσθεσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν