Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση φυσικές καταστροφές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν τμήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές περιβαλλοντικές απώλειες, αλλά και υλικές ζημιές, ενώ ταυτόχρονα οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και οι σοβαρές πλημμύρες που ακολούθησαν σε διάφορες περιοχές, ενέτειναν τις προκλήσεις, τόσο για τους πολίτες όσο και για την πολιτεία.

Παράλληλα, έγινε σαφές ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι αμελητέες και τοποθετούν ένα ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος μόνο από την κακοκαιρία Daniel, για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).

Οι ειδικοί δυστυχώς συμφωνούν ότι τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο για το οποίο θα κληθούμε να βρούμε λύσεις ξανά και ξανά στο μέλλον. Παρόλο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε λοιπόν τις φυσικές καταστροφές, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους.

Η σημασία του ασφαλιστικού κλάδου: Ασπίδα κατά της αβεβαιότητας

Σε αυτό το πλαίσιο η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας καθίσταται εμφανής, καθώς όχι μόνο διασφαλίζει τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλει και στη συνολική σταθερότητα του ασφαλιστικού τομέα. Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες αποδεικνύουν κάθε χρόνο ότι μπορούν να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη από τις πιέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος παρέχοντας οικονομική βοήθεια και αποτελώντας ασπίδα προστασίας στις πληγείσες ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Σε απόλυτα νούμερα, και σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, το σύνολο των αποζημιώσεων και παροχών των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα εκτιμάται, ετησίως, σε 2,2 δισ. Ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ήδη μεγάλη συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου.

Όπως γίνεται και σαφές στην Παγκόσμια Έκθεση Ασφάλισης 2023 που δημοσίευσε η Allianz Group για το 2022, το πληθωριστικό περιβάλλον που δημιουργείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση, ενώ τονίζει και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο ασφαλιστικός κλάδος στις εξωτερικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει διττό ρόλο σε μία κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις. Λειτουργεί ρυθμιστικά παρέχοντας πολύτιμο χρόνο για την προσαρμογή καλύπτοντας τόσο τις άμεσες ανάγκες, όπως είναι οι επιπτώσεις μίας πλημμύρας ή μίας πυρκαγιάς, αλλά και τις μακροπρόθεσμες, όπως είναι οι βιώσιμες επενδύσεις που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης οδηγώντας το μέλλον σε πιο φιλικές περιβαλλοντικές οικονομίες.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την δήλωση. Όπως σημειώθηκε και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, βάσει νομοθεσίας οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα. Διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη (184,6%), ενώ εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II, του ενιαίου πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Εν κατακλείδι, οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα αποτελούν υπενθύμιση των απρόβλεπτων προκλήσεων που θέτουν οι κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Η ανθεκτικότητα του ασφαλιστικού τομέα, ιδίως απέναντι στις ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, αναδεικνύει την προσαρμοστικότητα του κλάδου αλλά και τον ρόλο του στην προώθηση της ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις