Υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 η Wood, αφού εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,8%, την ώρα που ο πληθωρισμός θα «κολλήσει» στο 3,3%. Όπως επισημαίνει, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, θα συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, η Wood στέκεται ιδιαίτερα στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, αλλά σύντομα η ελληνική οικονομία θα δείξει ισχυρότερα αναπτυξιακά σημάδια. Ο πληθωρισμός παραμένει ένα εμπόδιο για την βελτίωση της κατανάλωσης και των δεικτών εμπιστοσύνης, ενώ και οι τιμές των ακινήτων δείχνουν να επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη. Τα πρόσφατα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή άλλωστε λόγω φυσικών καταστροφών, έχουν κρατήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων υψηλά, επιβαρύνοντας τις δαπάνες.

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024 από 2,4% φέτος

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων

Όπως επισημαίνει η Wood, η Ελλάδα συντηρεί χαμηλά τις ανάγκες χρηματοδότησης, στο περιθώριο και των δημοσιονομικών της επιδόσεων, γεγονός που θα κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω, προσεγγίζοντας τις αποδόσεις των γαλλικών τίτλων, οι οποίες είναι πέριξ του 3%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood βλέπει την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πέριξ του 4% φέτος και του 3,3% το 2024, ενώ αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της για το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, τον οποίο βλέπει να υποχωρεί στο 143% στο τέλος του 2024.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών επιδόσεων, η Wood εκτιμά το έλλειμμα στο 0,9% το 2024 από 2,3% φέτος, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να αναμένεται να υποχωρήσει από 7,4% φέτος στο 6,5% το 2024.

Πολιτικές εκτιμήσεις

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να ενισχύσουν το παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης στις επενδύσεις. Το μείγμα αυτό ενισχύει τους ρυθμούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αν και αναμένεται κάμψη στην πιστωτική επέκταση λόγω των υψηλών επιτοκίων. Μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μειώσεις επιτοκίων, θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπροσθέτως, οι επερχόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ευρεία στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, η Wood υπενθυμίζει ότι οι ευρωεκλογές έχουν χαμηλό αντίκτυπο στο κλίμα των αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων