Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δημοσιοποίησε για πρώτη φορά φωτογραφίες που δείχνουν ολόκληρο τον διαστημικό σταθμό της χώρας, ο οποίος σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια, την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλησιάζει το τέλος της ζωής του.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη τραβήχτηκαν από το πλήρωμα του σκάφους Shenzhou 16 λίγο μετά την αναχώρησή του από τον διαστημικό σταθμό Tiangong («Ουράνιο Παλάτι») για την επιστροφή στη Γη.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός επεκτείνεται ως απάντηση στον ISS

Λήφθηκαν από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων και δείχνουν ολόκληρη την κατασκευή των 90 τόνων, η οποία αποτελείται από τρεις υπομονάδες, ενωμένες σε σχήμα «Τ», οι οποίες τροφοδοτούνται με ενέργεια από γιγάντιους ηλιακούς συλλέκτες.

Στις δύο άκρες της κεντρικής υπομονάδας διακρίνονται σταθμευμένα η κάψουλα Shenzhou 17 και το μεγαλύτερο μεταγωγικό σκάφος Tianzhou 6.

Τις φωτογραφίες παρουσίασε στο Χονγκ Κονγκ κλιμάκιο της Υπηρεσίας Επανδρωμένων Διαστημικών Αποστολών, σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει πολλές ευκαιρίες να φωτογραφηθεί ολόκληρο το τροχιακό συγκρότημα.

Στις 30 Οκτωβρίου, το Shenzhou 16 πέταξε για λίγο πάνω από τον σταθμό Tiangong ειδικά για να τραβήξει τις πανοραμικές εικόνες.

Ο σταθμός Tiangong, ο οποίος κινείται σε ύψος περίπου 450 χιλιομέτρων, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2022 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις αστροναύτες.

Στη σημερινή του μορφή έχει μόλις το 20% της μάζας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), στον οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η Κίνα ουδέποτε έγινε δεκτή λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει στη NASA τη συνεργασία με κινεζικές οντότητες.

Ο ISS βρίσκεται σε τροχιά εδώ και πάνω από 25 χρόνια και προγραμματίζεται να παροπλιστεί κάποια στιγμή μετά το 2030.

Αντίθετα, ο Tiangong σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να παραμείνει σε λειτουργία για περισσότερο από 15 χρόνια, αντί για 10 όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο η Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST).

Δικό της διαστημικό σταθμό για την εποχή μετά τον ISS σχεδιάζει και η Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα