Σε μια τολμηρή κίνηση, το Forbes δεν δίστασε να τρολάρει τη λίστα 30-Under-30, που καταρτίζει κάθε χρόνο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους όσους φάνηκαν λαμπεροί, φερέλπιδες, πολλά υποσχόμενοι και τελικά απογοήτευσαν με την εξέλιξή τους, αμαυρώνοντας τη λίστα και διαψεύδοντας κάθε προσδοκία.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Deep Dive, δημιούργησε μια λίστα της ντροπής, ένα Hall of Shame -παραφράζοντας τη λίστα με τις τιμητικές διακρίσεις που έχει τις ρίζες της στο αμερικανικό πρωτάθλημα πάλης WWE- , επισημαίνοντας μερικά από τα ονόματα για την επιλογή των οποίων μετανιώνει, δίνοντας τροφή έτσι στα viral memes που κυκλοφορύν στα social media, οπου οι χρήστες αστειεύονται με τις ομοσπονδιακές αρχές που ερευνούν όσους βρίσκονται στη λίστα.

Forbes: Η λίστα των δισεκατομμυριούχων για το 2023 – Οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι παγκοσμίως

Ο Sam Bankman-Fried και η Caroline Ellison

Ανακοινώνοντας τις φετινές λίστες την Τρίτη, το Forbes αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες επιλογές «που θα θέλαμε να μπορούσαμε να πάρουμε πίσω». Στην κορυφή του Hall of Shame, βρίσκεται- αρκετά εύστοχα – ο Sam Bankman-Fried, συνιδρυτή της FTX, ο οποίος ήταν στη λίστα 30-Under-30 finance το 2021.

Το Forbes είχε υπολογίσει την καθαρή αξία του 29χρονου τότε σε περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια – μόνο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε βγάλει τόσα χρήματα τόσο νέος. Αυτό συνέβαινε μέχρι που μια έκθεση του CoinDesk πέρυσι έδειξε πώς η FTX είχε υπερβολικά στενούς δεσμούς με την «αδελφή» της εταιρεία, Alameda.

Λίγες ημέρες αργότερα, η FTX κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Bankman-Fried και άλλα στελέχη είχαν χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια των πελατών για πολυτέλειες και ακίνητα. Ο Bankman-Fried καταδικάστηκε για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, Caroline Ellison, κατέθεσε εναντίον του αφού δήλωσε ένοχη για επτά αδικήματα. Ήταν στην οικονομική τάξη του Forbes το 2022 – και βρίσκεται επίσης στην ντροπιαστική λίστα.

Ο Martin Shkreli

Ο Martin Shkreli, γνωστός και ως «pharma bro», εμφανίστηκε σε μια λίστα 30-Under-30 το 2013 – και επανεμφανίζεται μια δεκαετία αργότερα στο Hall of Shame του Forbes. Έγινε πασίγνωστος αφού ανέβασε την τιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων από 17,50 δολάρια σε 750 δολάρια.

Σε μια άσχετη υπόθεση, εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και απόπειρα χειραγώγησης μιας μετοχής.

Η Charlie Javice

Σε αντίστοιχη λίστα του 2019 περιλαμβανόταν η Charlie Javice, η οποία ίδρυσε μια startup με την ονομασία «Frank» που υποτίθεται ότι βοηθούσε τους φοιτητές να λάβουν οικονομική βοήθεια. Πουλήθηκε στην JP Morgan Chase για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, αφού η Frank ισχυρίστηκε ότι διέθετε 4,25 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε η τράπεζα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Javice εξαπάτησε την JP Morgan, επειδή η Frank είχε στην πραγματικότητα μόνο περίπου 250.000 χρήστες. Έχει δηλώσει αθώα στις κατηγορίες που περιλαμβάνουν απάτη και συνωμοσία.

Απάτες, χρήματα και bulling

Άλλοι που περιλαμβάνονται στην λίστα της ντροπής του Forbes περιλαμβάνουν τον Nate Paul, έναν επενδυτή ακινήτων του οποίου η επιχείρηση είχε αποτιμηθεί γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια προτού κατηγορηθεί για ψέματα στους δανειστές και για απάτη και συνωμοσία τον Ιούνιο.

Ομοίως ο Lucas Duplan, ιδρυτής της εταιρείας fintech Clinkle, η οποία συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια στον αρχικό της γύρο από τους Peter Thiel και Andreesen Horowitz – πριν όλα καταρρεύσουν, όπως ανέφερε το Business Insider το 2014. Το πολυδιαφημισμένο σχέδιό της για πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων δεν παρήγαγε ποτέ ένα βιώσιμο προϊόν, οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν και οι επενδυτές απαίτησαν τα χρήματά τους πίσω.

Παρά το γεγονός πως δεν περιλαμβανόταν στη λίστα 30-Under-30 finance, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των όπλων Cody Wilson βρήκε τη δική του θέση στο Hall of Shame. Ενώ ήταν φοιτητής νομικής, έγινε διάσημος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σχεδίων που επέτρεπαν στον καθένα να εκτυπώσει με 3D ένα λειτουργικό όπλο. Το 2019, υποχρεώθηκε να καταγραφεί ως σεξουαλικός παραβάτης αφού πλήρωσε 500 δολάρια για να κάνει σεξ με ένα 16χρονο κορίτσι.

Ενώ υπάρχει και η Steph Korey, συνιδρύτρια της Away, μιας εταιρείας αποσκευών. Έφτασε στη λίστα λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου του 2018, πριν το The Verge αναφέρει ότι εκφόβιζε συναδέλφους και εφάρμοσε σκληρό φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Ο James O’Keefe, ιδρυτής του συντηρητικού Project Veritas, απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο μετά από 13 χρόνια σε θέσεις ευθύνης, κατηγορούμενος για κατάχρηση κονδυλίων δωρητών για σκοπούς όπως πτήσεις με ιδιωτικό τζετ.

Και υπάρχει και η Phadria Prendergrast, η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Women Of The City Magazine», η οποία μπήκε στη λίστα του 2023. Σε μια έρευνα του Forbes, κατά ειρωνεία της τύχης, αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκεται σε μια «επιχείρηση πληρωμών όπου με μετρητά αγοράζεται η κάλυψη» – ισχυρισμοί που έχει αρνηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.