Σοβαρές καταγγελίες αποφοίτων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας στο ONE o δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης που αποκάλυψε το θέμα, ανέφερε ότι πρόκειται για αποφοίτους του τμήματος Νοσηλευτικής, οι οποίοι καταγγέλλουν σε εξώδικα που έχουν αποστείλει προς το Κολλέγιο ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, πως τα πτυχία τους δεν είναι αναγνωρισμένα και επομένως δεν θα είχαν καμία αξία στην αγορά εργασίας.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση»

Όπως τόνισε ο κ. Τριάντης το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι τετραετούς φοίτησης και παρέχεται σε συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Από αυτό το τμήμα σπουδών, έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες απόφοιτοι τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν μετά την αποφοίτησή τους, οι τίτλοι σπουδών που απέκτησαν δεν ήταν «αναγνωρισμένοι» στη χώρα μας.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν δεν «υπήρξε καμία ενημέρωση» αλλά ούτε και «προειδοποίηση» ότι το πτυχίο δεν ήταν αναγνωρισμένο.

Άλλωστε, όπως κατήγγειλαν οι απόφοιτοι «εάν είχαμε αντιληφθεί …ότι το πτυχίο μας/τίτλος σπουδών θα είχε πρόβλημα, και δεν θα ήταν αναγνωρισμένο στην Ελλάδα [και εν γένει στην Ε.Ε.] δεν θα είχαμε επιλέξει το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών του κολλεγίου σας, αντιθέτως θα είχαμε στραφεί σε άλλα Κολλέγια ή σε άλλα ιδρύματα σπουδών της χώρας ή του εξωτερικού».

Ανεξέλεγκτος ο χώρος της ιδιωτικής μεταλυκειακης εκπαίδευσης

Για το θέμα μίλησε στο ONE και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος καταγγέλλοντας ότι «η ιδιωτική μεταλυκειακη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη».

Μάλιστα όπως είπε υπάρχουν Κολλέγια τα οποία γνώριζαν όταν έκαναν εγγραφές σπουδαστών ότι τα πτυχία που θα τους δώσουν δεν είναι αναγνωρισμένα, «οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για εξαπάτηση των παιδιών», σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στην ομοσπονδία φτάνουν καταγγελίες για Τμήματα Κολλεγίων, καθηγητές ακόμα και για μαθητές «φαντάσματα» έτσι ώστε κάποιοι ιδιοκτήτες να παίρνουν επιχορηγήσεις από την Ε.Ε.

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το Υπουργείο Παιδείας κατήγγειλε ο κ. Χριστόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο χώρος είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Η αποκαλυπτική έρευνα για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών

Όλη η έρευνα του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, για τα «κούφια» πτυχία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών δημοσιεύεται στην ερευνητική ιστοσελίδα Data Journalists.

Όπως αναφέρεται «η δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists ανοίγει σήμερα τον «φάκελο» αυτής της αξιοπερίεργης ιστορίας, μέσα από μαρτυρίες και επίσημα κρατικά έγγραφα. Όπως αποδεικνύεται πράγματι οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, έχουν λάβει τίτλους σπουδών που δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά στον ιστότοπο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, ακόμη και σήμερα. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσανατολίζεται στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι με ποια κριτήρια θα δοθούν άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και με ποιον τρόπο η πολιτεία θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης όταν ήδη παρέχονται προγράμματα σπουδών χωρίς αναγνώριση; Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση».

Η εξαγορά με 250 εκατ. ευρώ από την BC Partners

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται αναφέροντας ότι «το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, με πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας και δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους. Λειτουργεί με επίσημη άδεια από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «πρόκειται για το μεγαλύτερο και πληρέστερο Κολλέγιο στην Ελλάδα με 12 Σχολές και περισσότερα από 70 bachelors, masters και διδακτορικά, τα οποία προσφέρονται σε υπερσύγχρονα campuses σε 8 σημεία της χώρας μας (Αθήνα κέντρο, Μαρούσι, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος και Πάτρα)».

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα σπουδών που παρέχει, «οδηγούν σε απόκτηση αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών πτυχίων διεθνούς εμβέλειας και οι τίτλοι σπουδών απονέμονται απευθείας από τα συνεργαζόμενα Διεθνή Πανεπιστήμια».

Τον περασμένο Απρίλιο το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή, εξαγοράστηκαν από την BC Partners, μέσω της BC Partners GR Investment. H BC Partners αποτελεί εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών σε επενδυτικά κεφάλαια και ανήκει στον όμιλο BC Partners Holdings Limited, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

To κόστος της απόκτησης του 85% – 90% του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ανήλθε σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αρκετοί συνέδεσαν την εξαγορά, με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από αυτό, τα τελευταία 16 χρόνια, η BC Partners, έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmathen, Pet City, Wind και Nova».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ωστόσο το συγκεκριμένο Κολλέγιο φαίνεται ότι έχει εξοργίσει αρκετούς απόφοιτους που μετά από 4 χρόνια σπουδών και έχοντας καταβάλει από 15.000 έως 20.000 ευρώ δίδακτρα.

Όπως αναφέρεται «οι απόφοιτοι είναι οργισμένοι και αρκετοί από αυτούς σκέφτονται να στραφούν κατά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν, έχουν καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ ως δίδακτρα για να αποκτήσουν πτυχία τα οποία δεν είναι αναγνωρισμένα και κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για αυτό».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα