Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη μεταφορά όλων των δικαιωμάτων διαχείρισης του αεροδρομίου Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης από ξένους μετόχους που περιλαμβάνουν τη γερμανική Fraport AG και το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, μεταφέροντας τα μερίδιά τους σε μια νέα ρωσική οντότητα.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη, τα μερίδια στην εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία παραχώρησης που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πόλης θα ενοποιηθούν σε μια νέα εγχώρια εταιρεία. Οι υφιστάμενοι επενδυτές, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης κοινοπραξία με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala Investment Co., θα διατηρήσουν τα μερίδιά τους, αλλά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.

G20: Ο Πούτιν στο ίδιο «τραπέζι» με τους ηγέτες της Δύσης;

Η απόφαση ελήφθη λόγω της «απειλής για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προκύπτει από την παραβίαση υποχρεώσεων από ορισμένες ξένες νομικές οντότητες», αναφέρεται στην εντολή. Ο Πούτιν είπε επίσης στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα νέο φορέα διαχείρισης για τον φορέα εκμετάλλευσης του Pulkovo.

Η Ρωσία έχει αποσπάσει τον έλεγχο των τοπικών επιχειρήσεων πολλών διεθνών συμμετοχών από κράτη που θεωρεί εχθρικά, ως αντίποινα για τα μέτρα που ελήφθησαν στο εξωτερικό για να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Κατέλαβε τον έλεγχο των ρωσικών εργοστασίων που ανήκουν στις Danone SA και Carlsberg A/S τον Ιούλιο και εγκατέστησε τους συμμάχους του Πούτιν για να τους διευθύνουν.

Τα μέτρα που ελήφθησαν στο Πούλκοβο επέκτειναν τις κυρώσεις εναντίον κυβερνήσεων που διατηρούσαν πιο ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το διάταγμα δίνει επίσης τη δυνατότητα να αποκατασταθούν τα δικαιώματα ψήφου των ενδιαφερομένων «κατόπιν αίτησής τους, με την επιφύλαξη της σύναψης εταιρικών συμφωνιών με άλλους συμμετέχοντες στην εταιρεία και με την ανάληψη υποχρεώσεων συμμόρφωσης με τη ρωσική νομοθεσία».

Η γερμανική εταιρεία αεροδρομίων Fraport, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ και η VTB Bank της Ρωσίας κατείχαν περίπου το 25% της παραχώρησης της Pulkovo. Το υπόλοιπο ελεγχόταν από μια κοινοπραξία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, RDIF, Mubadala και Baring Vostok, σύμφωνα με το Interfax.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή