Από τότε που παραιτήθηκε από πρόεδρος της Alibaba, ανήμερα των 55ων γενεθλίων του, το 2019, η τύχη του Τζακ Μα άρχισε να εξελίσσεται σε ένα μέγα μυστήριο.

Ο ίδιος είχε πει ότι θα αφοσιωνόταν σε μια παλιά «αγάπη» του, το εκπαιδευτικό έργο -ήταν καθηγητής αγγλικών για αρκετά χρόνια πριν συνιδρύσει τον τεχνολογικό κολοσσό- όπως επίσης στη φιλανθρωπία και σε περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Μετά ωστόσο την ανοιχτή ρήξη του με τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, το 2020 -οπότε αποχώρησε και από το διοικητικό συμβούλιο της Alibaba- παρέμεινε σχεδόν άφαντος από τη δημόσια σφαίρα.

Τζακ Μα: Απέναντι σε Shein και Temu, η Alibaba χρειάζεται νέα φώτα πορείας

Γεγονός που πυροδότησε πλείστα όσα σενάρια για τη μυστηριώδη «εξαφάνιση» ενός από πλουσιότερους ανθρώπους στην Ασία.

Ο Μα λέγεται ότι ζούσε στο εξωτερικό μέχρι την περασμένη άνοιξη, ταξιδεύοντας κυρίως μεταξύ Ιαπωνίας, Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Επανεμφανίστηκε επί της ουσίας τον περασμένο Μάρτιο, με μια σπάνια δημόσια επίσκεψη στην ηπειρωτική Κίνα και συγκεκριμένα στην γενέτειρά του, τη Χανγκζού, όπου έχει την έδρα της η Alibaba.

Ήταν μια περίοδος όπου το Πεκίνο είχε αρχίσει τις μεταπανδημικές προσπάθειες να αποκαταστήσει την επενδυτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, έπειτα από πολυετή καταστολή στον τεχνολογικό τομέα.

Στο προσκήνιο, εκείνο το ταξίδι του Μα είχε επικεντρωθεί στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Αποτέλεσε το θέμα ομιλίας του σε ένα σχολείο, που χρηματοδοτείται από την Alibaba.

Στο παρασκήνιο, είχε υποστηρίξει τα σχέδια του ομίλου του για τη μεγαλύτερη εταιρική αναδιάρθρωση, με διάσπαση της Alibaba Group σε έξι μονάδες.

Στόχος ήταν να τονωθεί η υποτονική απόδοση της τιμής της μετοχής της.

Ούτε ένα μήνα μετά, το Κολλέγιο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος Κινέζος ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή για σεμινάρια επιχειρηματικότητας, αλλά και για έρευνα στη βιώσιμη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων.

Όπως προκύπτει τώρα, το «τρομερό παιδί» του ιδιόμορφου κινεζικού καπιταλισμού προετοιμαζόταν για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα.

Δεν είναι άλλο από την πρωτογενή επεξεργασία και λιανική πώληση βρώσιμων γεωργικών προϊόντων.

Ο Τζακ Μα με τον Ίλον Μασκ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη, το 2019

Η επιστροφή του «ασώτου»

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Δημοσιότητας Πληροφοριών Επιχειρηματικής Πίστης -μια επίσημη πλατφόρμα για το μητρώο επιχειρήσεων της Κίνας- μια νέα εταιρία με την επωνυμία «Χανγκζού Κουζίνα Τροφίμων του Μα» ιδρύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη γενέτειρα του Τζακ Μα και έδρα της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του.

Ως αντικείμενο δραστηριοτήτων αναφέρονται οι πωλήσεις συσκευασμένων τροφίμων, το χονδρικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων και ειδών καθημερινής ανάγκης, η διαχείριση ξενοδοχείων και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Ως εκτελεστικός και γενικός διευθυντής της εμφανίζεται ο Τζέισον Πάου, εκτελεστικός διευθυντής διεθνών προγραμμάτων στο Ίδρυμα Τζακ Μα. Έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος το 2014.

Με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων), η νέα εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Hangzhou Dajingtou No 22 Arts and Culture.

Ακόμη ένα επιχειρηματικό εγχείρημα του Μα, που χρονολογείται από το 2019, αφορά σε επενδυτικές συμφωνίες στην Κίνα και έχει τον ίδιο κάτοχο του 99,9% των μετοχών.

Στην πραγματικότητα, η «Κουζίνα Τροφίμων του Μα» δεν είναι παρά το τελευταίο «ποντάρισμα» του Κινέζου δισεκατομμυριούχου στο νέο του «στοίχημα» στον τομέα της γεωργικής παραγωγής και τεχνολογίας.

Βρίσκεται επίσης πίσω από μια νεοσύστατη εταιρεία αλιείας και γεωργίας με την ονομασία 1.8 Metres Marine Technology, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 110 εκατομμυρίων γιουάν και αντικείμενο τα υδρόβια προϊόντα, τη σίτιση και την επεξεργασία τροφίμων.

Πρόκειται προφανώς για κομμάτια ενός νέου, ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου του Τζακ Μα.

Φαίνεται ότι το δουλεύει από τότε που παρέδωσε τα ηνία της Alibaba, που ίδρυσε πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

Στα σχεδόν τρία χρόνια της «εξαφάνισής» του, επισκέφθηκε γεωργικά εργαστήρια στην Ολλανδία.

Μια ερευνητική εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας στην Ιαπωνία.

Έναν όμιλο γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ταϊλάνδη.

Ήταν ένα μακρύ… σεμινάριο προετοιμασίας για τη νέα του επένδυση.

Μέσα στην τελευταία τριετία, η περιουσία του Τζακ Μα υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ

Κάθε αρχή και δύσκολη;

Για να χρηματοδοτήσει τα νέα σχέδιά του, ο Τζακ Μα θέλει να πουλήσει μετοχές της Alibaba.

Για την ακρίβεια ένα πακέτο αξίας 870 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κίνηση πυροδότησε φήμες για απώλεια εμπιστοσύνης του δισεκατομμυριούχου στον επιχειρηματικό κολοσσό του και για μαζικές απολύσεις, στο φόντο των περιορισμών των ΗΠΑ στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα.

Ήταν τόσο έντονες, που ανάγκασαν το γραφείο του Μα και την Alibaba σε διαψεύσεις.

Όμως η συγκυρία ήταν καταστροφική, καθώς η προαναγγελθείσα μαζική πώληση μετοχών συνέπεσε με μια στροφή 180 μοιρών της Alibaba στην απόσχιση της εταιρείας Cloud και της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ακριβώς οι αμερικανικοί περιορισμοί.

Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει 10% και να κάνουν «φτερά» 21 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας της.

Έτσι ο Τζακ Μα ανέβαλε την πώληση μετοχών για… καλύτερες ημέρες.

Φέρεται ωστόσο στοχοπροσηλωμένος στο νέο επιχειρηματικό του άνοιγμα, που έχει ώθηση την μεταπανδημική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

Προς το παρόν, υπάρχει σύγχυση ως προς το εάν η «Κουζίνα Τροφίμων του Μα» θα επεκταθεί σε προμαγειρεμένα γεύματα.

Πρόκειται ωστόσο για μια βιομηχανία που γνωρίζει ταχεία άνθηση, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι οι εγχώριες πωλήσεις θα φτάσουν τα 510 δισεκατομμύρια γιουάν, με προοπτική να διπλασιαστούν την επόμενη τριετία.

Από το 2020 εν τω μεταξύ η περιουσία του Τζακ Μα φέρεται να έχει μειωθεί στο μισό ή και παραπάνω.

Σύμφωνα με το Forbes, σήμερα είναι στα 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δε Alibaba εκτιμάται ότι έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της μέσα στην τελευταία τριετία, στον απόηχο της καταστολής του τεχνολογικού τομέα από το Πεκίνο και εν μέσω επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία