Δέκα από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής της COP28, ωστόσο δεν είπαν τίποτα για τη διακοπή της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Ειδικότερα, το γκρουπ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να ανακοινώσει  ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη «κλείνει γρήγορα». Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι εκκλήσεις για αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών ως απάντηση στην κλιματική κρίση ενισχύθηκαν εν μέσω ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενώ ο όμιλος εκταμίευσε ρεκόρ 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση το 2022, παραμένει μόνο ένα κλάσμα του τι χρειάζεται.

ΔΝΤ στην COP28: Παράδειγμα η ΕΕ στην τιμολόγηση άνθρακα

Με τις παγκόσμιες εκπομπές να αυξάνονται και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους παγκόσμιους ηγέτες την Παρασκευή ότι ο τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία άμεση αναφορά στο θέμα.

Η εξαίρεση της ΕΤΕπ

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη από τις υπογράφουσες, που έχει ήδη υπογράψει και τη λεγόμενη «Διακήρυξη της Γλασκώβης» και δεσμεύτηκε να σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων.

Στο εξής, οι τράπεζες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση για την παρακολούθηση και την αναφορά των επιπτώσεων του κλίματος και θα κλιμακώσουν τη χρήση αναλυτικών στοιχείων για να βοηθήσουν τις χώρες να εντοπίσουν προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ένα νέο, κοινό Πρόγραμμα Μακροπρόθεσμων Στρατηγικών, που φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, θα συντονίζει τη στήριξη για να βοηθήσει τις χώρες και τις υποεθνικές οντότητες να αναπτύξουν σχέδια γύρω από ζητήματα όπως η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και η ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Η ομάδα δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει τις χώρες να δημιουργήσουν πλατφόρμες για να ενθαρρύνουν έναν «συλλογικά ενισχυτικό συνδυασμό» υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της πολιτικής, της χρηματοδότησης και της τεχνικής βοήθειας.

Για να προσελκύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, ο όμιλος είπε ότι θα εξετάσει δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των «στρεβλωτικών» επιδοτήσεων και της ανάπτυξης αγωγών πράσινων έργων.

Οι τράπεζες σχεδίαζαν να κλιμακώσουν τη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της υποστήριξης για τη διαχείριση κινδύνου καταστροφών, την ετοιμότητα για καταστροφές και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green