Ένα ρολόι Rolex GMT-Master, που κάποτε ανήκε στον Μάρλον Μπράντο και πουλήθηκε για περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια συγκαταλέγεται στα περίπου 100 ρολόγια, που έχουν «παγώσει» με δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης μεταξύ ενός συλλέκτη και του οίκου δημοπρασιών Christie’s.

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Μοχάμεντ Ζάμαν, επιχειρηματίας και συλλέκτης ρολογιών από το Ομάν, υπέβαλε μήνυση στη Γενεύη, καθώς ο οίκος Christie’s δημοπρατούσε 113 ρολόγια από την προσωπική του συλλογή στις 6 Νοεμβρίου για συνολικό ποσό 42.418.914 δολαρίων.

Δικαστήριο της Γενεύης εξέδωσε εντολή να παραμείνουν κλειδωμένα τα ρολόγια εν αναμονή της επίλυσης της υπόθεσης, ανέφερε ο οίκος Christie’s. Ανάμεσά τους είναι το ρολόι που φορούσε ο Μπράντο στην ταινία «Apocalypse Now», που διακρίνεται από τη στεφάνη που λείπει και το όνομα του ηθοποιού χαραγμένο στο πίσω μέρος της θήκης.

«Ξεθωριάζουν» τα Rolex και Patek Philippe απο δεύτερο χέρι

Ο οίκος Christie’s μάλιστα έχει πει στους πλειοδότες της δημοπρασίας, να μην καταθέσουν τα χρήματα μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

»Ο κ. Ζάμαν δυστυχώς εμποδίζει τον Christie’s να διαθέσει τα ρολόγια στους πλειοδότες από την έκθεση«Passion for Time»», ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών  και πρόσθεσε ότι ο οίκος Christie’s έχει λάβει άμεσα μέτρα για να αμφισβητήσει αυτή την παρέμβαση στη διαδικασία πώλησης και ελπίζει σε ταχεία επίλυση: «Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε στους αξιότιμους πελάτες μας».

Εξηγήσεις

Ο Ρόντολφ Γκοτιέ, ο δικηγόρος της Γενεύης που εκπροσωπεί τον Ζάμαν στη διαμάχη, είπε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να σχολιάσει τις εκκρεμείς διαδικασίες» προσθέτοντας πως ό,τι εξήγησε έχει θα την  πει στα αρμόδια δικαστήρια.

Η μήνυση έχει κατατεθεί βάσει του Ελβετικού Αστικού Κώδικα Υποχρεώσεων που λέει ότι ένα ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να υποβάλει «αίτηση αποφυγής σε σχέση με πλειστηριασμό του οποίου το αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί από παράνομα ή ανήθικα μέσα».

Ο οίκος Christie’s, ο οποίος ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Φρανουά Πινό, δήλωσε ότι αρνείται οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και προσπαθεί να επιλύσει τη διαφορά ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει τα ρολόγια.

«Λυπούμαστε που ο κ. Ζάμαν δεν μπορεί να  αναγνωρίσει την εμπορική επιτυχία ρεκόρ της πώλησης «Passion for Time», η οποία ήταν το μεγαλύτερο σύνολο που επιτεύχθηκε για μια συλλογή ρολογιών μεμονωμένου ιδιοκτήτη σε δημοπρασία μέχρι σήμερα», ανέφερε.

«Ο τρίτος εγγυητής»

Την ημέρα της δημοπρασίας, οι διαδικασίες καθυστέρησαν για σχεδόν μία ώρα αφού ο οίκος Christie’s είπε ότι ένας «τρίτος εγγυητής» είχε κάνει μια εφεδρική προσφορά για κάθε ρολόι της συλλογής.

Η χαμηλή εκτίμηση για κάθε ρολόι στην πώληση άλλαξε επίσης, αυξάνοντας τη συνολική ελάχιστη τιμή προσφοράς πάνω από 35 εκατομμύρια CHF από περίπου 19 εκατομμύρια CHF προηγουμένως.

Αυτό σήμαινε ότι πολλοί πιθανοί πλειοδότες, οι οποίοι περίμεναν ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές στις χαμηλές τιμές εκτίμησης που είχαν εκτυπωθεί στον κατάλογο δημοπρασιών εβδομάδες πριν, δεν είχαν τύχη.

«Αυτό που συνέβη με τη δημοπρασία Ζάμαν ήταν άνευ προηγουμένου για μια δημοπρασία ρολογιών», είπε ο Έρικ Γουίντ, έμπορος ρολογιών στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα που εργαζόταν στο παρελθόν στον οίκο Christie’s.

Η ακρόαση για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus