Στο 61,98% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μέχρι στιγμής για φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο, ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των τιμών είχε ανέλθει σε 61,36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής (TurkStat).

Μεταξύ των κύριων κατηγοριών, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τιμών με 92,86%, ενώ η κατοικία κατέγραψε τη χαμηλότερη με 37,54%.

Τουρκία: Το μεγάλο στοίχημα με τα επιτόκια

Αυτή η εικόνα προφανώς έρχεται να υπογραμμίσει εμφατικά την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον πληθωρισμό, αλλά και με την αποκατάσταση πλήρως της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών μετά τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Η οικονομία της χώρας ακολουθεί πλέον πολύ πιο παραδοσιακή και ορθόδοξη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, με τις ευλογίες του Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν. Η χώρα έχει ήδη προχωρήσει σε χωρίς προηγούμενο αυξήσεις τον κόστος δανεισμού, από 8,5% που ήταν το Μάιο του 2023 κατά τις γενικές εκλογές στη χώρα, σε 40% σήμερα. Τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται τώρα σε θετικό έδαφος σε σχέση με τον αναμενόμενο πληθωρισμό στα τέλη του 2024 αφού η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι έως τότε ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 36%.

Αλμα 67,16% στις τιμές των τροφίμων

Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 67,16% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ η αντίστοιχη αύξηση τον Οκτώβριο ήταν 71,99%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας σημείωσε άνοδο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών, με 3,28% τον Νοέμβριο, ελαφρώς μικρότερη από την άνοδο κατά 3,43% τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για το 2023 κάνει λόγο για 65%, και είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, λόγω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών τροφίμων και ενέργειας.

Μικρή αύξηση ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων διαμορφώθηκε το ΑΕΠ της Τουρκίας το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε μια ένδειξη ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας υπό τη νέα της ηγεσία, που έχει ως στόχο να προσελκύσει επενδυτές χωρίς να καταρρεύσει η ανάπτυξη, αποδίδει καρπούς.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, πολύ πιο κάτω από το αναθεωρημένο 3,3% του δεύτερου τριμήνου και το χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που κατέγραψε το  Bloomberg, οι οποίες κατά μέσο όρο διαμορφώνονταν στο 1%.

Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν 5,5% υψηλότερο, έναντι 3,9% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή