Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» (ΝέΑ). Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. H Αναστασία Κότσαλη έκανε την προσφώνηση της εκδήλωσης που μεταδόθηκε και στη νοηματική. Κατόπιν, παρουσιάστηκε η πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα και οι θέσεις του.

«Κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδηση μας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου. «Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που θα καταφέρει να αλλάξει τους συσχετισμούς. Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς», συνέχισε. Η τέως βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ εκθείασε τον επικεφαλής της «ΝέΑ», Αλέξη Χαρίτση, «που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας».

Συνέδεσε αυτό το πρώτο βήμα «με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση».

«Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε», κατέληξε.

«Να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται», τα πρώτα λόγια του Νάσου Ηλιόπουλου. Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλος έθεσαν το ζήτημα της Οικολογίας στους χαιρετισμούς τους.

Φιλοδοξία να δώσουμε απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη, με χαρά και υπερηφάνεια με τους φόβους που αρνηθήκαμε με τους αντιπάλους που επιλέξαμε, κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με μια αιχμή στη Δώρα Αυγέρη μιλώντας για «τελευταίο απεριτίβο πριν το κύριος πιάτο». Μίλησε για την περηφάνια της Αριστεράς και την εναντίωση στις κυρίαρχες πολιτικές.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Κανένα όμως ταξίδι δεν ξεκινά από το μηδέν», τα πρώτα λόγια του Αλέξη Χαρίτση. Υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας περήφανος για «όσα καταφέραμε» αλλά κάνοντας και αυτοκριτική. «Μας ενώνει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε στη συνέχεια. «Η βαρύτητα ήττα στις εκλογές δεν οδήγησε σε μια ιδεολογικοπολιτική συζήτηση» ανέφερε λίγο αργότερα και επιτέθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Αλ. Χαρίστης έδωσε το μήνυμα: «Να εμπνεύσουμε τους Αριστερούς πολίτες» και προανήγγειλε την κάθοδο στις ευρωεκλογές.

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός» το σύνθημα που ακούστηκε στο τέλος της ομιλία του Αλ. Χαρίτση από τους παρευρισκόμενους.

Το «βάπτισμα του πυρός»

Η νέα ομάδα αναμένεται να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ενώ στόχος της, όπως ξεκαθάρισαν εξ αρχής οι «11», δεν είναι ο ανταγωνισμός και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία αριστερή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία.

Οι «11» είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Οι «11» επιθυμούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια δυναμική -επίσημη- είσοδο στα πολιτικά πεπραγμένα, όντας, πλέον, εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο νέος πολιτικός φορέας μετρήθηκε, πάντως, για πρώτη φορά  δημοσκοπικά σε έρευνα που έγινε για την Κυριακάτικη εφημερίδα «Documento».

Σύμφωνα με την έρευνα της Realpolls ο φορέας των «11», συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

Στην συνολική πρόβλεψη η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί δεύτερος μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%.

Ο Νίκος Βούτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Πλήθος κόσμου.

Γεμίζει η αίθουσα.

Ο Νίκος Φίλης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν