Ελλάδα και Τουρκία επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου έπειτα από τρία χρόνια έντασης και πολεμικής ρητορικής, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται ορόσημο για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ο Τούρκος πρόεδρος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται διατεθειμένος, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να θέλει να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη που θα επιβεβαιώνει το καλό κλίμα και την πρόθεση για σχέσεις «καζάν καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελής. Δηλώνει δε ότι στόχος της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι Αθήνα και Αγκυρα να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο.
Στόχος Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στον διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Να γίνει ένα ακόμα βήμα βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση της θετικής ατζέντας και να διατηρηθεί το μορατόριουμ ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επεσήμανε ο Γεραπετρίτης στην ενημέρωση των κομμάτων. Χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υπόσχεται άλματα ή αλλαγή των πάγιων θέσεων και των κόκκινων γραμμών της.
Οι στόχοι της Ελλάδας για την επίσκεψη Ερντογάν
Υπουργικά ραντεβού
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος 11 υπουργοί οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους οκτώ υπουργούς που θα φέρει μαζί του ο Ερντογάν και έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.
Με τις διμερείς τους συναντήσεις να τοποθετούνται το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στο ΥΠΕΞ και άλλα υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών (Γεραπετρίτης και Φιντάν), Άμυνας (Δένδιας και Γκιουλέρ), Οικονομικών (Χατζηδάκης και Σιμσέκ), Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, (Οικονόμου, Καιρίδης, Στυλιανίδης) και Εσωτερικών, (Γερλίκαγια), Πολιτισμού και Τουρισμού (Μενδώνη, Κεφαλογιάννη και Ερσόι), Παιδείας, (Πιερρακάκης και Τεκίν), καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών (Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης και Ακτσαπάρ).
Αναμένεται να υπογραφούν περί τα 20 μνημόνια κατανόησης και συνέργειες, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες κλείνουν μέχρι τελευταία στιγμή. Και ακόμα και αν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά που συμπληρώνουν την εικόνα που αντικατοπτρίζει τη διάθεση για συνεργασία. Μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στην Αθήνα δεν αποκλείεται να είναι και ο αρχηγός του τουρκικού λιμενικού, ενώ αναμένεται ότι συζήτηση θα γίνει και για την ανταλλαγή λιμενικών. Στο τραπέζι και το ζήτημα της τουριστικής βίζας.
Οι κρίσιµες δηλώσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ και των διπλωματικών τους συμβούλων, Μπούρα και Κιλίτς, ενώ ακολούθως προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Ερντογάν και τις θέσεις που θα θελήσει να διατυπώσει.
Ερωτηματικό αν θα μείνει στην αυστηρή γλώσσα του «καζάν καζάν» ή αν θα θελήσει να βάλει στον δημόσιο λόγο και ζητήματα που αποτελούν αγκάθια για τις δύο πλευρές, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό. Με τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες να είναι ένα στοίχημα.
Σχεδιάζεται επίσης να υπάρξει και ένα κοινό ανακοινωθέν, ως πολιτική δήλωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και είχε προαναγγείλει στα «ΝΕΑ» και ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.
Οι δύο πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ίσως ένα σημαντικό κίνητρο για σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή. Με τον διάλογο να αναγνωρίζεται από την Αθήνα ως πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής.
Η επίσκεψη Ερντογάν αναμένεται να αποδείξει στην πράξη τις διαθέσεις της Τουρκίας και το αν η χαραμάδα που άνοιξε με τη διπλωματία των σεισμών μπορεί να εξελιχθεί σε παράθυρο ευκαιρίας.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;