Ελλάδα και Τουρκία επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου έπειτα από τρία χρόνια έντασης και πολεμικής ρητορικής, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται ορόσημο για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ο Τούρκος πρόεδρος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται διατεθειμένος, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να θέλει να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη που θα επιβεβαιώνει το καλό κλίμα και την πρόθεση για σχέσεις «καζάν καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελής. Δηλώνει δε ότι στόχος της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι Αθήνα και Αγκυρα να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο.
Στόχος Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να διατηρήσουν το καλό κλίμα και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στον διπλωματικό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Να γίνει ένα ακόμα βήμα βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση της θετικής ατζέντας και να διατηρηθεί το μορατόριουμ ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επεσήμανε ο Γεραπετρίτης στην ενημέρωση των κομμάτων. Χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υπόσχεται άλματα ή αλλαγή των πάγιων θέσεων και των κόκκινων γραμμών της.
Οι στόχοι της Ελλάδας για την επίσκεψη Ερντογάν
Υπουργικά ραντεβού
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος 11 υπουργοί οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους οκτώ υπουργούς που θα φέρει μαζί του ο Ερντογάν και έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.
Με τις διμερείς τους συναντήσεις να τοποθετούνται το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στο ΥΠΕΞ και άλλα υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών (Γεραπετρίτης και Φιντάν), Άμυνας (Δένδιας και Γκιουλέρ), Οικονομικών (Χατζηδάκης και Σιμσέκ), Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, (Οικονόμου, Καιρίδης, Στυλιανίδης) και Εσωτερικών, (Γερλίκαγια), Πολιτισμού και Τουρισμού (Μενδώνη, Κεφαλογιάννη και Ερσόι), Παιδείας, (Πιερρακάκης και Τεκίν), καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών (Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης και Ακτσαπάρ).
Αναμένεται να υπογραφούν περί τα 20 μνημόνια κατανόησης και συνέργειες, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες κλείνουν μέχρι τελευταία στιγμή. Και ακόμα και αν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά που συμπληρώνουν την εικόνα που αντικατοπτρίζει τη διάθεση για συνεργασία. Μεταξύ αυτών που θα βρεθούν στην Αθήνα δεν αποκλείεται να είναι και ο αρχηγός του τουρκικού λιμενικού, ενώ αναμένεται ότι συζήτηση θα γίνει και για την ανταλλαγή λιμενικών. Στο τραπέζι και το ζήτημα της τουριστικής βίζας.
Οι κρίσιµες δηλώσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ και των διπλωματικών τους συμβούλων, Μπούρα και Κιλίτς, ενώ ακολούθως προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Ερντογάν και τις θέσεις που θα θελήσει να διατυπώσει.
Ερωτηματικό αν θα μείνει στην αυστηρή γλώσσα του «καζάν καζάν» ή αν θα θελήσει να βάλει στον δημόσιο λόγο και ζητήματα που αποτελούν αγκάθια για τις δύο πλευρές, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό. Με τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες να είναι ένα στοίχημα.
Σχεδιάζεται επίσης να υπάρξει και ένα κοινό ανακοινωθέν, ως πολιτική δήλωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και είχε προαναγγείλει στα «ΝΕΑ» και ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.
Οι δύο πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ίσως ένα σημαντικό κίνητρο για σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή. Με τον διάλογο να αναγνωρίζεται από την Αθήνα ως πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής.
Η επίσκεψη Ερντογάν αναμένεται να αποδείξει στην πράξη τις διαθέσεις της Τουρκίας και το αν η χαραμάδα που άνοιξε με τη διπλωματία των σεισμών μπορεί να εξελιχθεί σε παράθυρο ευκαιρίας.
Latest News
Ένας σεΐχης, ένας μεγιστάνας και ένας διπλωμάτης «μαγείρεψαν» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ
Σύμφωνα με τους New York Times αυτό που «απελευθέρωσε» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ήταν η απίθανη συνεργασία δύο προσώπων
Προεδρική εκλογή: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τις… κεντροαριστερές ψήφους
H «τύχη» των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ποια θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους
«Το σκάνε» οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον που δεν επιθυμούν να είναι στην πόλη την ημέρα πραγματοποίησης της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λάρισα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Υπέρ της υποψηφιότητας Τασούλα για ΠτΔ ο Κικίλιας
Όπως σημείωσε ο υπουργός η επιλογή προσώπου από άλλη παράταξη συνέβαινε λόγω ανάγκης από τα κόμματα, υπό το φόβο πτώσης της κυβέρνησης
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ο συμβιβασμός και το ρίσκο
Η προεδρική εκλογή – Η παραταξιακή στρατηγική – Το τέλος της συναίνεσης
Το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις την επομένη της ορκωμοσίας του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην ιστορία της χώρας
Η εξέλιξη των προσδόκιμων της ζωής μας, μια σταθερή επιβράδυνση των κερδών μετά το 2000
Η «ταχύτητα» με την οποία κερδίζουμε χρόνια ζωής φυσικά δεν είναι ιδία με αυτή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, και αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα
Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η ανθρωπιστική καταστροφή και ο «γρίφος» της δεύτερης προεδρίας Τραμπ
Σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή, η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι το βραχυπρόθεσμο διακύβευμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η λύση των δύο κρατών για το παλαιστινιακό
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του CDU της Γερμανίας - Τι είπαν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, θα έχει κι άλλες διμερείς συναντήσεις, όπως με την Ρομπέρτα Μέτσολα, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη