Τη δεκαετία του ’60 οι Αλέξανδρος και Παναγιώτης Πίττας είχαν βάλει στόχο «καθημερινά να τρώει μια κουταλιά μέλι ο κάθε Έλληνας». Πλέον η κατά κεφαλή κατανάλωση μελιού στη χώρα μας φθάνει στο 1,5 κιλό ετησίως, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό ποιοτικό μέλι, όπως οραματίζονταν οι ιδρυτές της εταιρείας Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας, μιας και η αγορά έχει γεμίσει από εισαγόμενα φθηνά «μέλια», τα οποία μπορούν να βαφτιστούν και …ελληνικά.

Με δεδομένο ότι φέτος λόγω καιρού και καταστροφών (βλέπε πλημμύρες και πυρκαγιές) η παραγωγή μελιού αναμένεται πως θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών, οι μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: έρχονται αθρόες και ελληνοποιήσεις και νοθεία.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη και ο αδελφός της Γεώργιος Πίττας, συνδιοικούντες την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας, προχώρησαν στην εκπόνηση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδιασμού, με «αυστηρές» παραδοχές, προκειμένου να θωρακιστεί η εταιρεία έναντι των προκλήσεων.

Ταυτόχρονα, η μελισσοκομική εταιρεία, η οποία στοχεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της προσθέτοντας νέες αγορές στο portfolio της (σ.σ. σήμερα οι εξαγωγικές της πωλήσεις αντιστοιχούν στο 22% του τζίρου της), βρίσκεται σε φάση συζητήσεων για την ανανέωση του ομολογιακού δανεισμού της.

Πτώση τζίρου και ζημιές

Το υψηλό λειτουργικό κόστος ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στην πρώτη ύλη, την ενέργειας και τα υλικά συσκευασίας πίεσε τα οικονομικά μεγέθη του leader του εγχώριου μελισσοκομικού κλάδου, με αποτέλεσμα το πρόσημο της χρήσης του 2022 να καταστεί αρνητικό.

Άλλωστε το 2022 λόγω και της γενικότερης ακρίβειας σημειώθηκε πτώση της κατανάλωσης μελιού στην εγχώρια αγορά, μια τάση που φαίνεται ότι εφέτος αντιστρέφεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης για το 2022 η Αττική Μελισσοκομική, με έτος ίδρυσης το 1928, εμφάνισε απώλειες 17,1% στα έσοδα τα οποία μειώθηκαν στα 13,33 εκατ. ευρώ έναντι 16,08 εκατ. ευρώ το 2021.

Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η κερδοφορία με τα EBITDA να υποχωρούν κατά 41,7% σε 856 χιλ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα γύρισαν σε ζημιά ύψους 244.772 ευρώ έναντι κερδών 320.633 ευρώ.

Ωστόσο, η διοίκηση προκειμένου να θωρακιστεί από τις νέες προκλήσεις προχώρησε στην εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδιασμού το οποίο, όπως επισημαίνει «περιλαμβάνει αυστηρές παραδοχές προκειμένου να προετοιμαστεί έναντι ενός υφεσιακού περιβάλλοντος και έναντι της επερχόμενης πτώσης των τιμών πώλησης των προϊόντων της. Παράλληλα παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για επίτευξη οικονομικών κλίμακας με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων».

Το ομολογιακό και οι υποχρεώσεις

Ταυτόχρονα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την ανανέωση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 11,6 εκατ. ευρώ με 4 τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), το οποίο εκδόθηκε το 2015 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης και σύμφωνα με την εξέλιξη των συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, οι ομολογιούχοι δανειστές εμφανίζονται θετικοί ως προς την ανανέωση του ομολογιακού τουλάχιστον μέχρι το 2030 και η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τέλος της χρήσης 2022 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανήλθε σε 27,7 εκατ. ευρώ, με τις εμπορικές υποχρεώσεις να αφορούν σε 9,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης με βάση τη σημείωση του ορκωτού λογιστή στους λογαριασμούς εμπορικών απαιτήσεων και λοιπών απαιτήσεων περιλαμβάνονται επισφαλείς – επίδικες απαιτήσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για τις οποίες υπολείπεται απαιτούμενη απομείωση κατά το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ.

Ανταλλαγή τίτλων με την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές τις περσινής χρήσης, η Αττική Μελισσοκομική απέκτησε το 70,2% των μετοχών της εταιρείας Μελισσοκομική Συνεργασίας Κρήτης, μέσω ανταλλαγής τίτλων.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις στην χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 23,77% περίπου και διαμορφώθηκε σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας παρουσίασαν επίσης πτώση στα 333.598 ευρώ από 409.576 ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις