Κορυφαίοι τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών την ημέρα της συζήτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των μέτρων που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της COP28, προκειμένου να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

«Πρέπει να σκεφτούμε ευρύτερα», δήλωσε η Alice Carr, εκτελεστική διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στη Glasgow Financial Alliance for Net Zero, που αποτελεί έναν παγκόσμιο συνασπισμό κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δεσμεύονται να επιταχύνουν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της οικονομίας.

Στη φετινή Διάσκεψη των Μερών φιλοξενούνται περισσότεροι τραπεζίτες από ποτέ, με τους διοργανωτές της εκδήλωσης να θέλουν επίσης να φέρουν στο τραπέζι και τις Βig Οil, δηλαδή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Στους συμμετέχοντες στην κλειστή συνεδρίαση που συγκάλεσε η GFANZ συμπεριλαμβάνονταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC Holdings, Noel Quinn, καθώς και εκπρόσωποι της International Finance Corporation (διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός), τα εθνικά υπουργεία Οικονομικών και ρυθμιστικές αρχές.

COP28: Ο πρόεδρος της συνόδου αμφισβητεί την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα

Εν τω μεταξύ, ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28 και επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, Adnoc, υπερασπίστηκε τη θέση του μετά από μια αναφορά ότι αμφισβήτησε την επιστήμη γύρω από τη σχέση μεταξύ της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και της επίτευξης του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Αλ Τζάμπερ είπε ότι τα σχόλια είχαν παρερμηνευθεί και ότι «αυτή είναι η πρώτη Προεδρία ποτέ» που «καλεί ενεργά» τα κόμματα να μιλήσουν για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία.

Τι απάντησε ο Aλ Τζάμπερ για τον ρόλο της επιστήμης

Ο πρόεδρος της COP28 δήλωσε ότι «η επιστήμη έχει καθοδηγήσει» τη ζωή του, απαντώντας σε σχόλια που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία του προσάπταν δηλώσεις περί μη ύπαρξης «καμίας επιστήμης» πίσω από τον ισχυρισμό ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά για να αποτραπεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 ΝΤΟ.

«Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 43% έως το 2030» για να διατηρήσουμε τον στόχο της θερμοκρασίας στον ορίζοντα, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια. Δεν αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Adani: Στόχος η πράσινη αγορά της Ινδίας

Η Adani Green Energy Ltd. θα επικεντρωθεί στην επιτυχία στην εγχώρια αγορά, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, προτού στοχεύσει την επέκτασή της στο εξωτερικό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amit Singh.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας αυξήθηκε περισσότερο από 8% στο τελευταίο επτάμηνο, οδηγώντας την κυβέρνηση να αυξήσει την ισχύ σε παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο βραχίονας καθαρής ενέργειας του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani σχεδιάζει να επενδύσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ισχύ για να προσθέσει συνολικά 8 γιγαβάτ σε δύο χρόνια έως τον Μάρτιο του 2025. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τις πράσινες εγκαταστάσεις της υπερπενταπλασιασμένες στα 45 γιγαβάτ , σύμφωνα με τον Singh.

Arab Oil Lender Apicorp: Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων

Η Arab Petroleum Investments Corp. θα επενδύσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια. Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής που επικεντρώνεται στην ενεργειακή μετάβαση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

BlackRock: Επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στον αναδυόμενο κόσμο

Ο Φίλιπο Χίλντεμπραντ δήλωσε στο Bloomberg Television ότι η 20πλάσια αύξηση των επενδυτικών ροών προς τον αναδυόμενο κόσμο δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τον ιδιωτικό τομέα.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της όχι ως ανταγωνιστικό παράγοντα του ιδιωτικού τομέα, αλλά ως παράγοντα ενεργοποίησης», είπε ο αντιπρόεδρος της BlackRock, ενθαρρύνοντας τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να επικεντρωθεί στην αλλαγή της «νοοτροπίας» του ιδρύματος.

Ο Χίλντεμπραντ εκτίμησε πως «θα αποφύγουμε την ύφεση», λέγοντας ότι πιστεύει πως τα επιτόκια είναι πιθανό να πλησιάζουν στο ανώτατο σημείο τους.

Κίνα: Οι πολιτικές της για το μεθάνιο είναι παρεξηγημένες

«Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κίνα έχει κάνει μεγάλα επιτεύγματα στον έλεγχο» του μεθανίου, δήλωσε ο Xie Zhenhua, απεσταλμένος της Κίνας για την κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών στον κόσμο είχε όρια στο μεθάνιο στο εθνικό του πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή από το 2007.

Ακόμη και πριν από την απελευθέρωση του πολυαναμενόμενου σχεδίου της για την αντιμετώπιση του μεθανίου νωρίτερα αυτό το έτος, αρκετά σχετικά προγράμματα είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε τομείς όπως η ενέργεια και η γεωργία, είπε ο Xie. Η Κίνα βλέπει το μεθάνιο ως πηγή ενέργειας και πρώτη ύλη που μπορεί να βελτιστοποιηθεί, είπε.

Επανεκκίνηση του China’s Carbon Trading

Ο Πρόεδρος του China Beijing Green Exchange, Wang Naixiang δήλωσε ότι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης πιστώσεων άνθρακα της χώρας που έχει σταματήσει εδώ και καιρό είναι κοντά. Το ανταλλακτήριο θα προγραμματίσει εκπαιδευτικές συνεδρίες για τους συμμετέχοντες στην αγορά για να κατανοήσουν καλύτερα τις νέες πιστώσεις μείωσης εκπομπών με πιστοποίηση της Κίνας ή CCER, όπως εξήγησε.

Το πρόγραμμα CCER ξεκίνησε το 2012, αλλά ο μικρός όγκος συναλλαγών είχε ως αποτέλεσμα τα νέα έργα να σταματήσουν να καταγράφονται τον Μάρτιο του 2017. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι οι πιστώσεις που εκδόθηκαν πριν από τη διακοπή του συστήματος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπομπούς για να συμμορφωθούν με τους στόχους CO2.

Μεγάλος επενδυτής εγκαινιάζει ταμείο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο έχει ξεκινήσει ένα ταμείο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συγκεντρώσει χρήματα για έργα σε αναδυόμενες αγορές.

Το δανέζικο Copenhagen Infrastructure Partners έχει ιδρύσει fund που εστιάζει στην αποθήκευση αιολικής, ηλιακής και ενέργειας, καθώς αποτελούν μια τάση που εξαπλώνεται πέρα και από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ανισότητα στη χρηματοδότηση του κλίματος επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της COP28, όπου τα μέρη συμφώνησαν σε ένα νέο ταμείο για την αποζημίωση των ευάλωτων χωρών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΗΑΕ: Τα ορυκτά καύσιμα έχουν «ρόλο»

«Τα ορυκτά καύσιμα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, έναν πολύ μικρότερο ρόλο», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαριάμ Αλμχέιρι, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τη Δευτέρα. Η «σταδιακή ανάπτυξη» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να είναι το επίκεντρο, είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια η κατασκευή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί ενέργεια.

Τα σχόλιά της αφορούσαν τη διαμάχη γύρω από τις δηλώσεις του προέδρου της COP28, ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις «ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αυτό που θα επιτύχει τον 1,5 βαθμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green