Ο Fitch ήρθε απλά να επισφραγίσει αυτό στο οποίο οι επενδυτές έχουν ποντάρει. Την Ελλάδα ως σοβαρό επενδυτικό προορισμό

Ως γνωστόν, ο Οίκος μάς έδωσε θετική ετυμηγορία ως προς το αξιόχρεο, αναβαθμίζοντάς μας στη βαθμίδα ΒΒΒ- (outlook stable), ήτοι στην επενδυτική.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάκτησης/ανάκτησης έχουν συζητηθεί πολλάκις και από τη στήλη, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Που πλέον γνωρίζουν ότι αφενός τοποθετούνται σε “ώριμη” αγορά, αφετέρου έχουν γίανι αποτελεσματικές ενέργεις όλα αυτά τα χρόνια, και που πιθανόν να συνεχίσουν έτσι, τουλάχιστον σε βάθος ακόμα μίας τετραετίας.

Ωστόσο, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέον ήταν τα σχόλια του Οίκου στη δικαιολογητική έκθεση που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση.

Μια έκθεση που εν ολίγοις μάς κατατάσσει στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών παγκοσμίως, για πολλούς λόγους: μειωτική τάση του χρέους/ΑΕΠ (μέχρι και 141% το 2027), δημοσιονομική πειθαρχία(πρωτογ. πλεόνασμα 1,1% το 2023 και περ. 2,3% το 2024-5), και κυρίως ανθεκτικότητα στους ρυθμούς μεγέθυνσης με περ. 2,4% για τα επόμενα δύο έτη, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μηδενικούς ή/και αρνητικούς ρυθμούς στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Κάτι που μας δίνει σαφέστατο πλεόνέκτημα έναντι όλων σχεδόν των οικονομιών της Ευρωζώνης, και πολλών άλλων παγκοσμίως (αν επεκτείνουμε τα ευρήματα και σε συναλλαγματικό κίνδυνο).

Εξάλλου, το momentum μάς ευνοεί, καθώς ερχόμαστε με συνεχείς αναβαθμίσεις όλο αυτό το διάστημα, και από όλους τους επιλέξιμους Οίκους.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε πάρει πράσινο φως από όλους πλην Moody’s, ο οποίος όμως μάς είχε δώσει διπλή αναβάθμιση πριν μερικές εβδομάδες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα συμπεράσματα των αναλυτών.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, μαγνήτης συνεχίζει να είναι οι μετοχές των 4 τραπεζών μας, και μια μεγάλη γκάμα άλλων μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης, όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΚΑΤ, CENER, ΒΙΟ, ΟΛΠ, TITC.

O Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος μετά την κατοχύρωση των 1260 που αποτελούσαν αντίσταση, και με στήριξη τις 1240 εν είδει επιβεβαίωσης, κοιτάμε τις 1330 σε πρώτη φάση.

Τέλος, το κλίμα διεθνώς έιναι πάρα πολύ καλό , με τη Wall Street να προεξοφλεί τα καλύτερα: ο S&P500 έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και μιαν ανάσα από τα ιστορικά του, ο Dow30 το είχε πετύχει αυτό λίγο νωρίτερα. Οι βασικοί δείκτες έχουν έρθει με κεκτημένη ταχύτητα και ένα σερί 5 ανοδικών εβδομάδων στη σειρά, με τα μακροοικονομικά που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Γέρνει η αγορά, αναζητούνται στηρίξεις. H μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ ακολουθεί τον μοναχικό της δρόμο
ο Αντικριστής |

Γέρνει η αγορά, αναζητούνται στηρίξεις. H μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ ακολουθεί τον μοναχικό της δρόμο

Οι πωλητές δείχνουν να ξεθαρρεύουν σιγά σιγά. Η συνδυασμένη μετάφραση της διστακτικότητας για νέες τοποθετήσεις και της αδυναμίας στη Wall Street βοηθά στις ρευστοποιήσεις

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Αφυπνίστηκε ο ΟΤΕ, συνεχίζουν δυνατά ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Αφυπνίστηκε ο ΟΤΕ, συνεχίζουν δυνατά ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο τραπεζικός κλάδος "γύρισε" μια εξαρχής χαμένη συνεδρίαση, ΕΝΤΕΡ και ΙΝΤΕΚ είδαν νέα ιστορικά υψηλά, ΙΝΤΚΑ και ΙΝΚΑΤ συνεχίζουν ασταμάτητες. Η εικόνα στο ταμπλό είναι μαγική

Τράπεζες και 3Ε έσωσαν μια παράδοξη συνεδρίαση. Διεκόπη το σερί των αρνητικών κλεισιμάτων στον Γενικό Δείκτη
ο Αντικριστής |

Τράπεζες και 3Ε έσωσαν μια παράδοξη συνεδρίαση. Διεκόπη το σερί των αρνητικών κλεισιμάτων στον Γενικό Δείκτη

Με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η αγορά κατάφερε να ισορροπήσει σε κρίσιμα επίπεδα στήριξης. Τα αποτελέσματα των ΕΕΕ και ΠΕΙΡ άρεσαν στους επενδυτές