η δημιουργία αργυρού συλλεκτικού νομίσματος ονομαστικής αξίας 6 ευρώ με θέμα «20 χρόνια από τον θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομισματικό πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2023.

Η έμπροσθεν όψη του νομίσματος εικονίζει τον λογοτέχνη, ενώ στην όπισθεν αναγράφονται τίτλοι χαρακτηριστικών έργων του, όπως: «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι», «Το διαβατήριο», «Η ζούγκλα», «Γραφείο ιδεών», «Εν ονόματι», «Η κόντρα», «Σήμα κινδύνου», «Το λάθος». Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Στον χώρο της λογοτεχνίας έγινε γνωστός το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς».

Τα έργα του, με κορυφαίο το μυθιστόρημά του «Το λάθος» (1965), έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία