Έχει καταλάβει κανείς τι έρχεται στα τιμολόγια του ρεύματος από το νέο έτος; Από την άλλη, ήξερε κανείς με βεβαιότητα πώς διαμορφώνονταν οι τιμές του ρεύματος πριν από την ενεργειακή κρίση; Μόνο στο μεσοδιάστημα, την περίοδο των επιδοτήσεων, είχαν ακούσει κάποιοι για μια τιμή ρεύματος πέριξ των 15 λεπτών η κιλοβατώρα και είχαν επαναπαυθεί στην κρατική ασφάλεια.

Πέραν τούτου ουδέν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι αρχίσαμε να προσέχουμε το θέμα του ρεύματος όταν ξαφνικά μάθαμε ότι ακρίβυνε. Ετσι και τώρα ασχολούμαστε ή θα ασχοληθούμε γιατί υποψιαζόμαστε ότι θα ακριβύνει, από τις αρχές του 2024. Και αυτό μάλλον θα συμβεί. Με μια απλή σκέψη, όταν ένα προϊόν επιδοτείται, όταν αφαιρείται η επιδότηση σχεδόν πάντα αυτό ακριβαίνει.

Τώρα τι εννοεί ακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «δεν θα πληρώσουν οι πολίτες παραπάνω ποσά στο ρεύμα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» είναι δύσκολο να ερμηνευτεί.

Λογικά το δεύτερο συνθετικό της φράσης ακυρώνει το πρώτο. Δηλαδή όσοι έχουν τη δυνατότητα θα πληρώσουν τις αυξήσεις. Για τους άλλους θα υπάρχουν επιδοτήσεις. Κοντολογίς το ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Το θέμα είναι ότι στην κυβέρνηση αδυνατούν να επικοινωνήσουν ότι υλοποιούν μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία στην αρχή πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις, αλλά σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι πληρώνουν για ρεύμα.

Γιατί όπως αποδείχθηκε με την ενεργειακή κρίση, δεν γνώριζαν. Ερχεται τώρα το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και επιχειρεί να ανοίξει και να κάνει ανταγωνιστική μια αγορά, που όλοι υποκρίνονταν (κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, καταναλωτές) ότι είχε ανοίξει. Αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην πραγματικότητα παρέμενε αν όχι κλειστή, σίγουρα αναζητούσε την περπατησιά της. Δεν λέω ότι ήταν εύκολο για τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να ανταγωνιστούν τον «γίγαντα» ΔΕΗ, ωστόσο δεν θυμάμαι και να φωνάζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι φτηνοί εντυπωσιασμοί με τα προϊόντα-κράχτες, που αρχικά πρόσφεραν πολύ χαμηλές τιμές και έπειτα από ένα διάστημα αυτές εκτινάσσονταν, περιορίζεται. Το πράσινο τιμολόγιο, που έρχεται, επειδή δείχνει απλό σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, δεν επιτρέπει θεματικές μεταβολές και επιπλέον είναι ευθέως συγκρίσιμο.

Μόνο οι εκπτώσεις συνέπειας, το πάγιο (έως 5 ευρώ) και η δυνατότητα νυχτερινού τιμολογίου θα διαφοροποιούν ως προς τα χαρακτηριστικά τα προγράμματα των διαφόρων εταιρειών.

Άρα η τιμή που θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου από κάθε πάροχο, θα μπορεί να συγκριθεί με τα προϊόντα των άλλων εταιρειών και ο καταναλωτής να επιλέξει.

Δεν σημαίνει ότι αυτή η μεγάλη αλλαγή δεν θα φέρει αναταράξεις. Δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητάμε για το θέμα των λογαριασμών του ρεύματος για μεγάλο διάστημα των πρώτων εβδομάδων του 2024. Πολύ πιθανό να υπάρχουν και κραδασμοί.

Εταιρείες να μην αντέξουν, άλλες να δημιουργηθούν. Ανοίγεται ωστόσο μπροστά μας ένα περιβάλλον καλύτερο. Μαζί με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του ρεύματος, αφαιρώντας την υποχρεωτικότητα να διαμορφώνεται η τιμή βάσει του ρεύματος που παράγεται από την ακριβότερη τεχνολογία, μπορεί να απολαύσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο. Αλλά προηγουμένως, είναι βέβαιο ότι θα ταλαιπωρηθούμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion