Με νομοσχέδιο που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να διορθώσει αρρυθμίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση έργων μέσω κοινοτικών κονδυλίων και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην εξέλιξη κρίσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται πως για το 2024 προβλέπεται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ, λαμβανομένων υπόψη και των δαπανών του ΤΑΑ, πόροι συνολικού ύψους 12,167 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Το νομοσχέδιο φέρνει τροποποιήσεις σε υφιστάμενους νόμους για την λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ),και των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Tracking των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Υπηρεσία Διαχείρισης του ΤΠΑ ή ΠΠΑ θα πρέπει να συντάσσει και να υποβάλλει στη Δι.Δι.Ε.Π. ενδιάμεση έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος, με συγκεντρωτικά στοιχεία για την οικονομική και φυσική πρόοδό του.

Παπαθανάσης: Πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους

Στην έκθεση επίσης θα αναφέρονται οι χρονικές ή άλλες αποκλίσεις που διαπιστώνονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Τα προγράμματα θα μπορούν να επαναξιολoγούνται εφόσον από τις εκθέσεις προόδου και τα λοιπά δεδομένα της παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος θα προκύπτει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις

Με υπογραφή υπουργού

Σε σχέση με τη σύναψη δανειακών συμβάσεων για έργα που βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο χρηματοδοτικό σχήμα των οποίων συμπεριλαμβάνονται δάνεια με πόρους που αντλούνται από ευρωπαϊκά ταμεία, ευρωπαϊκά προγράμματα, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, προκειμένου να ενταχθούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα απαιτείται συνυπογραφή του αρμόδιου για το ΠΔΕ Υπουργού. Για την ένταξη έργων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ, τα οποία χρηματοδοτούνται από προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία δεν λειτουργεί Υπηρεσία, που ασκεί σχετικά καθήκοντα διαχείρισης, θα απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το ΠΔΕ Υπουργού, πριν την υποβολή του σχετικού αιτήματος προς τους αρμόδιους οικονομικούς φορείς.

Ρυθμίσεις για να μην χαθούν κονδύλια του ΤΑΑ

Σύμφωνα πάλι με το νομοσχέδιο συστήνεται Αυτοτελές Τμήμα Υλοποίησης Δράσης Δανειακής Στήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης .Το Αυτοτελές Τμήμα Υλοποίησης Δράσης Δανειακής Στήριξης θα είναι αρμόδιο για την υποστήριξη της υλοποίησης της δράσης δανειακής στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και για την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που δύναται να προκύψει αναφορικά με την υλοποίηση της δράσης δανειακής στήριξης.

Μονάδα ΣΔΙΤ

Επιπλέον η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αντικαθίσταται από τη Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, (Μονάδα Σ.Δ.Ι.Τ.), και θα έχει ως σκοπό την επικουρία της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ.) και των δημόσιων φορέων. Έργο της Μονάδας Σ.Δ.Ι.Τ θα είναι: (α) ο εντοπισμός των έργων ή υπηρεσιών που μπορούν να εκτελεσθούν ή να παρασχεθούν μέσω Συμπράξεων και να υπαχθούν στις διατάξεις (β) η προώθηση της εκτέλεσης έργων ή της παροχής υπηρεσιών μέσω του θεσμού των Συμπράξεων, (γ) η διευκόλυνση και υποστήριξη των Δημόσιων Φορέων στα πλαίσια των Διαδικασιών Ανάθεσης, για την επιλογή των Ιδιωτικών Φορέων που θα αναλάβουν την εκτέλεση των έργων ή την παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια Συμπράξεων, (δ) η παρακολούθηση της υλοποίησης των Συμβάσεων Σύμπραξης και των Παρεπόμενων Συμφώνων, η τακτική ενημέρωση της Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ. και η επεξεργασία και υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και (ε) η σύνταξη ετήσιας έκθεσης και η παρουσίασή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία