Βουτιά σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης τον Οκτώβριο του 2023 καθώς υποχώρησαν κατά 9,4%, ενώ στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψαν οριακή άνοδο κατά 0,2% τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι και τον Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών μελών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 14,7%, ενώ στις χώρες με τις τρεις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών βρέθηκε η χώρα μας και σε μηνιαία σύγκριση, με μείωση κατά 1,9% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο 2023.

Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν μείωση σε ετήσια βάση

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησαν τον Οκτώβριο και σε ετήσια βάση, κατά 25% στον τομέα ενέργειας και κατά 5,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,7% τόσο στα κεφαλαιουχικά αγαθά όσο και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 4,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,2%.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 22,7% στον ενεργειακό τομέα και κατά 5,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 4,0% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,3%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (-25,9%), στο Βέλγιο (-20,5%) και στην Ελλάδα (-14,7%). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+18,4%), τη Σλοβενία (+2,5%) και τη Σλοβακία (+1,1%).

Σε μηνιαία σύγκριση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023), οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,0% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στον ενεργειακό τομέα στην ΕΕ. Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (+4,9%), την Ιταλία (+2,2%) και την Ολλανδία (+0,7%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-3,7%), τη Λετονία (- 2,7%) και την Ελλάδα (-1,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία