Βουτιά σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης τον Οκτώβριο του 2023 καθώς υποχώρησαν κατά 9,4%, ενώ στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψαν οριακή άνοδο κατά 0,2% τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι και τον Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών μελών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 14,7%, ενώ στις χώρες με τις τρεις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών βρέθηκε η χώρα μας και σε μηνιαία σύγκριση, με μείωση κατά 1,9% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο 2023.

Ποιοι κλάδοι κατέγραψαν μείωση σε ετήσια βάση

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησαν τον Οκτώβριο και σε ετήσια βάση, κατά 25% στον τομέα ενέργειας και κατά 5,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,7% τόσο στα κεφαλαιουχικά αγαθά όσο και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 4,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,2%.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 22,7% στον ενεργειακό τομέα και κατά 5,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 4,0% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,3%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (-25,9%), στο Βέλγιο (-20,5%) και στην Ελλάδα (-14,7%). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+18,4%), τη Σλοβενία (+2,5%) και τη Σλοβακία (+1,1%).

Σε μηνιαία σύγκριση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023), οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,0% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στον ενεργειακό τομέα στην ΕΕ. Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (+4,9%), την Ιταλία (+2,2%) και την Ολλανδία (+0,7%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-3,7%), τη Λετονία (- 2,7%) και την Ελλάδα (-1,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία
Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος