Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν o 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, στην περιοχή των Εξαρχείων, από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ήταν Σάββατο βράδυ, και τα Εξάρχεια ήταν γεμάτα κόσμο. Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μίλησαν για όσα είδαν.
Γράφει η Παναγιώτα Μπίστικα στο «ΒΗΜΑ» της 9ης Δεκεμβρίου 2008:
«Η ώρα ήταν 9 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή των Εξαρχείων. Τη στιγμή εκείνη έκανε την εμφάνισή του ένα περιπολικό που διερχόταν από την οδό Ζωοδόχου Πηγής. Στην διασταύρωση με την οδό Ναυαρίνου θαμώνες καταστημάτων καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί προκάλεσαν πρώτοι την παρέα των παιδιών στην οποία συμμετείχε ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος.
»Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ένας από τους δύο ειδικούς φρουρούς που επέβαιναν στο περιπολικό αποβιβάστηκε από το όχημα και απευθυνόμενος προς την παρέα τους είπε: “Εσείς, ρε θα μας διώξετε από τα Εξάρχεια;”, χρησιμοποιώντας παράλληλα και υβριστικές λέξεις.
»Ακολούθησε ένα μικρό φραστικό επεισόδιο και στη συνέχεια ο ειδικός φρουρός επιβιβάστηκε στο όχημα και κινήθηκε προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Τα παιδιά πεζή κατευθύνονται προς τη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Τους ακολουθούν όμως οι δύο ειδικοί φρουροί, ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο 31χρονος Βασίλης Σαραλιώτης, οι οποίοι έχουν αφήσει το περιπολικό λίγα μέτρα μακρύτερα. Ανταλλάσσουν εκ νέου ύβρεις.
»Ξαφνικά ο 37χρονος έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο. Οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ειδικός φρουρός σήκωσε το χέρι του, σημάδεψε προς την παρέα των παιδιών και πυροβόλησε.
“Δεν κινήθηκαν απειλητικά οι νεαροί εναντίον τους ούτε τους πέταξαν αντικείμενα”, λένε όσοι έβλεπαν τις σκηνές. Ο ήχος από τους πυροβολισμούς “πάγωσε” τους θαμώνες των καταστημάτων της περιοχής.
»Ένας από τους φίλους του 15χρονου άρχισε να φωνάζει ότι ο νεαρός δεν είχε σφυγμό. Παράλληλα οι δύο ειδικοί φρουροί, λες και δεν συνέβη τίποτε, ετράπησαν σε φυγή πεζή.
Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών
»Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αστυνομικοί υποστήριξαν πως δέχθηκαν αρχικά στη διασταύρωση των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου επίθεση με αντικείμενα από περίπου 30 άτομα και μετά τη στάθμευση του περιπολικού κοντά σε διμοιρία των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για τη σύλληψή τους.
»Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των ειδικών φρουρών, τους επιτέθηκαν εκ νέου και τότε εκείνοι αντέδρασαν, ο 31χρονος πετώντας χειροβομβίδα κρότου λάμψης ενώ ο 37χρονος πυροβολώντας τρεις φορές για εκφοβισμό».
Η Λία Νεσφυγέ, ο Στέλιος Βραδέλης και «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία από κοντά.
«Τον Αλέξη τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ο αστυνομικός έστρεψε το όπλο του προς την πλευρά που βρίσκονταν τα παιδιά και πυροβόλησε στο ψαχνό για να σκοτώσει και όχι για να εκφοβίσει».
«Η Κατερίνα, που διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τραγικές στιγμές του φόνου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόταν στο καφέ της οδού Τσαμαδού μαζί με τον φίλο της όταν ο νεαρός μαθητής έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος.
»Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν από τις 9, δύο ειδικοί φρουροί που υπηρετούσαν στο Α.Τ. Εξαρχείων, ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο 31χρονος Βασίλης Σαραλιώτης, πέρασαν από τη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
Ισχυρισμοί Κορκονέα και διαψεύσεις από μάρτυρα και αστυνομία
»Στο σημείο εκείνο βρισκόταν συγκεντρωμένη μια ομάδα νεαρών που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δύο αστυνομικών, αποτελούνταν από περισσότερα από 30 άτομα, τα οποία επιτέθηκαν στο περιπολικό με πέτρες και ξύλα.
»Οι αυτόπτες μάρτυρες όμως του περιστατικού διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, καθώς κάνουν λόγο για μία ομάδα 10 νεαρών που πέταξαν δύο πλαστικά μπουκάλια και ένα τασάκι στο περιπολικό- κάτι που επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα στο περιπολικό.
»Αμέσως μετά, οι δύο ειδικοί φρουροί πήγαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου πάρκαραν το περιπολικό και πήγαν περπατώντας προς το καφέ όπου βρισκόταν συγκεντρωμένη η ομάδα των νεαρών που προηγουμένως είχαν τις αντεγκλήσεις με τους αστυνομικούς.
«Είδαμε ξαφνικά δύο αστυνομικούς με τις στολές τους να κατευθύνονται προς το μέρος μας εκστομίζοντας βρισιές στα παιδιά.
Μάλιστα, ο πιο μεγαλόσωμος, αυτός που στη συνέχεια πυροβόλησε, έπιανε το παντελόνι του στο ύψος των γεννητικών του οργάνων και τα έδειχνε στα παιδιά εκστομίζοντας χοντρές βρισιές. Στο ίδιο ύφος απαντούσαν και τα παιδιά, με τη μεταξύ τους όμως απόσταση να είναι στα 10 με 15 μέτρα»
»Σύμφωνα με την κατάθεση του Κορκονέα και του Σαραλιώτη, η ομάδα των νεαρών που βρισκόταν σε καφέ στη διασταύρωση των οδών Τσαμαδού και Μεσολογγίου μόλις τους είδε ξεκίνησε να τους ρίχνει διάφορα αντικείμενα, όπως πέτρες, μπουκάλια και ξύλα.
»Τον ισχυρισμό όμως των δύο αστυνομικών διαψεύδουν οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αλλά και τα όσα βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας.
«Δεν βρήκαμε ούτε ξύλα ούτε πέτρες εκεί για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την κατάθεση των συναδέλφων μας», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
»Στο σημείο εκείνο ο Σαραλιώτης, όπως είπε και στους ανωτέρους του, θεώρησε πως διαμορφωνόταν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση γι΄ αυτόν και τον συνάδελφό του και έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης προκειμένου να απωθήσει τους νεαρούς.
«Δεν γύρισαν ούτε να κοιτάξουν»
«Το παιδί έπεσε αιμόφυρτο κάτω και όλοι παγώσαμε.
Κάποιος του πήρε τον σφυγμό και μας είπε ότι ο Αλέξης είναι νεκρός.
Οι δύο αστυνομικοί όμως δεν γύρισαν ούτε να κοιτάξουν τι έγινε»,
λέει στα «ΝΕΑ» ο αυτόπτης μάρτυρας Δημήτρης Γ.
»»Δεν κατάλαβα πως κάποιος έπεσε νεκρός. Γι΄ αυτό και δεν πήγα να βοηθήσω», έλεγε ο Κορκονέας σε συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια της Ασφάλειας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Eν ψυχρώ δολοφονία
«Eίδα τον αστυνομικό που έβγαλε όπλο, σημάδεψε προς τα παιδιά και πυροβόλησε δύο φορές. Στο βάθος είδα μια φιγούρα να κείτεται και κάποιον να τον τραβάει.
Οι αστυνομικοί έκαναν μεταβολή και με το ίδιο βήμα κατευθύνθηκαν προς τη διμοιρία και έφυγαν.
Ακολούθησε πανικός.
Αργότερα μάθαμε ότι το παιδί πέθανε.
Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία».
»Αυτόπτης μάρτυρας στην εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 15χρονου παιδιού «της διπλανής πόρτας», του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν ο κ. Νώντας Παπαδημητρίου μαζί με δεκάδες άλλους θαμώνες καφετεριών και περαστικών από την περιοχή των Εξαρχείων το βράδυ του Σαββάτου. Οι περιγραφές των μαρτύρων ανατρέπουν τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών ότι δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς και πυροβόλησαν πάνω σε συμπλοκή.
«Εμφανίστηκε ένα περιπολικό με πολύ χαμηλή ταχύτητα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής. Βγήκαν δύο αστυνομικοί και άρχισαν φραστικές αντεγκλήσεις με την παρέα των νεαρών, οι οποίοι διακρίνονταν σε απόσταση 30-40 μέτρων»
περιγράφει ο κ. Παπαδημητρίου.
«Δεν υπήρξε καμία απειλή ή επίθεση προς το μέρος τους, κανένας δεν τους πλησίασε. Έπειτα από λίγα λεπτά μπήκαν στο περιπολικό και έφυγαν προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μετά από λίγο επέστρεψαν με τα πόδια, ενώ πίσω τους, στη γωνία Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη, βρισκόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ.
Οι νεαροί παρέμεναν στο ίδιο σημείο. Δεν υπήρχε τίποτα απειλητικό. Ξαφνικά άρχισαν και πάλι να ανταλλάσσουν ύβρεις σε πιο έντονο ύφος.
Ο ένας αστυνομικός μάλιστα τους φώναζε: ‘Ελάτε τώρα ρε μ…’”
»Ακολούθησαν οι πυροβολισμοί. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπήθηκε θανάσιμα στο στήθος.
«Μιλάμε για παιδιά»
«Άκουσα ξαφνικά τους πυροβολισμούς.
Στη Μεσολογγίου, το τονίζω κατηγορηματικά, δεν είχε προηγηθεί κανένα επεισόδιο.
Κάτι θα ακούγαμε. Όλα άρχισαν με τους πυροβολισμούς»
»Η κ. Αιμιλία και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος κατοικούν σε πολυκατοικία της οδού Μεταξά και είδαν το σκηνικό της δολοφονίας του 15χρονου.
«Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα ήσυχο βράδυ στα Εξάρχεια μέχρι που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.
Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε γύρω στα 15 παιδιά. Είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον δολοφονημένο νεαρό. Ακούγονταν συνέχεια ουρλιαχτά.
Τηλεφωνήσαμε για το ασθενοφόρο. Πρώτη φορά είδα ένα τέτοιο συγκλονιστικό θέαμα.
Μιλάμε για παιδιά.
Όλα ήταν μικρής ηλικίας. Τα υπολογίζω στα 15 με 16. Ούτε κουκούλες φορούσαν ούτε κρατούσαν μολότοφ«.
»Ο σύζυγός της μιλάει και αυτός για δολοφονία.
«Τσαμπουκάς του αστυνομικού που ξέσπασε και πυροβόλησε το παιδί. Το μόνο που προηγήθηκε ήταν ένας τσακωμός. Τίποτε άλλο, τουλάχιστον στη Μεσολογγίου. Μετά άρχισαν οι αντιδράσεις για τη δολοφονία. Πρώτα ξεκίνησαν από την Πλατεία Εξαρχείων και επεκτάθηκαν σε όλη την περιοχή».
«Σημάδεψαν, χτύπησαν και απλώς έφυγαν»!
»Λεπτό προς λεπτό περιγράφει τα τραγικά γεγονότα η Λητώ, η οποία έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.
«Το περιπολικό πέρασε από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής.
Ανέβηκε στη συνέχεια προς τα πάνω και οι αστυνομικοί το στάθμευσαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Επέστρεψαν στη Μεσολογγίου με τα πόδια.
Θα πρέπει να μεσολάβησαν γύρω στα δύο λεπτά μέχρι να επιστρέψουν»
»Οι δυο αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Λητώ, «στάθηκαν στην αρχή του πεζόδρομου της Μεσολογγίου.
«Άκουσα που έβριζαν χυδαία. “Ελάτε εδώ ρε μ…”. Και τότε ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Και οι δύο έβγαλαν όπλα.
Για μένα, το παιδί πυροβολήθηκε στο ψαχνό. Σημάδεψαν και χτύπησαν.
Την ώρα του πυροβολισμού ο μικρός βρισκόταν περίπου στο μέσο του πεζόδρομου.
Μετά τη δολοφονία είδα τους αστυνομικούς απλώς να απομακρύνονται»».
Η δικαστική απόφαση
Το 2010, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε, με πλειοψηφία, και τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη ενόχους. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες, ενώ ο Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.
Το 2019, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε τον Βασίλη Σαραλιώτη, που είχε ήδη αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2011, αθώο «λόγω έλλειψης δόλου».
Ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο». Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όμως, τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» επιβάλοντάς του κάθειρξη 13 ετών,«σπάζοντας» έτσι τα ισόβια στα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως. Έτσι, ο Κορκονέας έχοντας εκτίσει ως τότε 11 έτη φυλάκισης και με συνυπολισμό της εργασίας που είχε κάνει εντός της φυλακής, αποφυλακίστηκε στις 31 Ιουλίου 2019.
Τον Φεβρουάριο του 2021 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πλειοψηφία 3 -2, έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Εφετείου, με την οποία αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του συννόμου βίου.
Έτσι, η υπόθεση οδηγήθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Τον Νοέμβριο του 2023, αν και ξεκίνησε η εκδίκαση της δεύτερης αναίρεσης της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας που αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, δόθηκε τελικά αναβολή για τις 9 Ιανουαρίου του 2024.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;