Ανακάμπτουν ελαφρώς οι τιμές του πετρελαίου από το χαμηλό έξι μηνών που άγγιξαν στην χθεσινή συνεδρίαση αλλά διατηρούνται οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την υποτονική ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο 52 σεντς ή 0,7% στα 74,82 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 42 σεντς, επίσης 0,6%, στα 69,80 δολάρια το βαρέλι.

Kακάο: Η κερδοσκοπική φρενίτιδα ενισχύει λαθρεμπόριο και αύξηση μισθώσεων

«Με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα πετρελαίου (Κίνα) να περιορίζει τη δίψα του για αργό, η πίεση παραμένει στις τιμές, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει με πρωτοφανή παραγωγή» επισημαίνει στο Reuters ο αναλυτής της PVM Oil, Tζον Έβανς.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η αγορά τρόμαξε από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ παραμένει κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, παρόλο που τα αποθέματα μειώθηκαν, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας επίσης φρέναραν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έθεσε το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και μεγάλο μέρος των κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών της Κίνας σε προειδοποίηση υποβάθμισης την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% από τότε που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στη συμφωνία για περικοπές της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Αλγερία, μέλος του ΟΠΕΚ+, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αποκλείεται να επεκτείνει ή να εμβαθύνει τις περικοπές στην προσφορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε νέο χαμηλό πενταμήνου.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ομάδα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 για να εξαλείψει την κερδοσκοπία και τη μεταβλητότητα, όπως είπε.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον όγκο της διύλισης και των εξαγωγών καυσίμων της, αφού ο ΟΠΕΚ+ ζήτησε από τη Μόσχα περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις ταξινομημένες μεταφορές καυσίμων από τα πολλά σημεία εξαγωγής σε όλη τη χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές στον ΟΠΕΚ+ και εταιρείες παρακολούθησης πλοίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities