Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας βελτίωσε σήμερα την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή σιτηρών το 2023, ανακοινώνοντας ότι θα φθάσει τους 59,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, και πως η χώρα πέτυχε ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών.

Η συνολική συγκομιδή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αναμένεται να φθάσει τους 81,3 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για 79,1 εκατομμύρια τόνους.

Ρωσία: Το παιχνίδι με τα σιτηρά και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η απόδοση σιτηρών αυξήθηκε στα 547 κιλά ανά στρέμμα το 2023, ξεπερνώντας τα 536 κιλά ανά στρέμμα που ήταν το 2021.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η συγκομιδή σίτου αναμένεται να φθάσει του 22,2 εκατομμύρια τόνους, του κριθαριού τους 5,8 εκατομμύρια τόνους και του αραβοσίτου τους 30,1 εκατομμύρια τόνους.

Το 2023 η πρόβλεψη για τη συγκομιδή ηλίανθου φαίνεται να παραμένει στους 13εκατομμύρια τόνους και για την σόγια στους 4,6 εκατομμύρια τόνους. Η συγκομιδή της ελαιοκράμβης έχει ολοκληρωθεί και θα υπερβεί τους 4 εκατομμύρια τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν βάλει φραγμό στις εξαγωγές τροφίμων της, το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού έχει αυξηθεί δραματικά από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, που παραθέτει το CNN, η Μόσχα αναμένεται να εξάγει 47,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (52 εκατομμύρια τόνους) σιταριού την τρέχουσα σεζόν, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι. Πρόκειται για το 22,5% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ένα μερίδιο που της δίνει ηγέτιδα θέση στην αγορά. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία εξήγαγε 32,6 εκατομμύρια τόνους, το 16% της αγοράς.

Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί στο 6% από 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή