Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο θα γίνει η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφού οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το πρωί της Παρασκευής στον διορισμό της.

Μετά από μια διελκυστίνδα που διήρκεσε αρκετούς μήνες, η Καλβίνιο υπερίσχυσε της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της Επιτρόπου για θέματα ψηφιακής πολιτικής και ανταγωνισμού.  Η νέα πρόεδρος θα ξεκινήσει τη θητεία της στην έδρευουσα στο Λουξεμβούργο τράπεζα την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης της θητείας του σημερινού προέδρου της ΕΤεΠ Βέρνερ Χόγιερ.

ΕTΕπ: Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Καλβίνιο, κερδίζει την κούρσα διαδοχής

«Είμαι ευγνώμων και τιμή μου που έχω την υποστήριξη των συναδέλφων μου υπουργών Οικονομικών για να βρεθώ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», είπε η Καλβίνιο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «[Η ΕΤΕπ] θα διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και επίσης τη στήριξη του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο».

Η πολιτική «ευλογία» από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ήρθε σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, αφού είχαν περάσει ήδη μεγάλο μέρος της νύχτας συζητώντας και αποτυγχάνοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναθεώρηση των εθνικών κανόνων δαπανών από την ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Επισήμως, ο νικητής πρέπει να λάβει το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ και την έγκριση 18 χωρών. Όμως οι υπουργοί δεν ψήφισαν την Παρασκευή καθώς υπήρχε σαφής πλειοψηφία υπέρ της Ισπανίδας πολιτικού.

Η νέα επικεφαλής της ΕΤΕπ θα είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομών σε όλη την Ευρώπη και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στην παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα τα επόμενα χρόνια.

Ισχυρός επόμενος πρόεδρος

Όπως αποκάλυψε το POLITICO την περασμένη εβδομάδα, η Καλβίνιο έλαβε μεγάλη ώθηση όταν ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, ο οποίος προήδρευε της διαδικασίας επιλογής, ενέκρινε την υποψηφιότητά της σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή και τους έδωσε χρόνο μέχρι τη Δευτέρα για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

«Είμαι σίγουρος ότι η Νάντια θα είναι μια πολύ καλή πρόεδρος», είπε ο Βαν Πέτεγκεμ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Υπήρχαν φυσικά πέντε εξαιρετικοί υποψήφιοι, αλλά με τη Νάντια, έχουμε έναν ισχυρό επόμενο πρόεδρο της ΕΤΕπ».

Η Καλβίνιο είναι πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γενικός διευθυντής του τμήματος προϋπολογισμού και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας από το 2018. Έχει κάνει γνωστές τις φιλοδοξίες της για την κορυφαία θέση, κάνοντας μια ανεπιτυχή καμπάνια για την προεδρία του Eurogroup, το 2020.

Η συμφωνία της Παρασκευής δίνει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ σε έναν σοσιαλιστή υποψήφιο από μια χώρα του νότου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για άλλες θέσεις στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Ισπανίδα απολάμβανε την υποστήριξη των δύο πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της Καλβίνιο κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίων Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στην Ισπανία τον Νοέμβριο. Η Γαλλία δεν υποστήριξε δημοσίως έναν υποψήφιο, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι το Παρίσι έκλινε προς την Ισπανίδα υπουργό.

Η Βεστάγκερ εξόργισε τη γαλλική κυβέρνηση όταν μπλόκαρε τη συγχώνευση μεταξύ της γαλλικής Alstom και της γερμανικής Siemens και όταν πρότεινε την αμερικανίδα οικονομολόγο Φιόνα Σκοτ Μόρτον για κορυφαία θέση στην ΕΕ και όχι Ευρωπαία. Αναμένεται να επιστρέψει στο Berlaymont, την έδρα της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις θα επικυρώσουν το διορισμό της Καλβίνιο πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής