
Στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της δικαιοσύνης που βρίσκονται προ των πυλών κι αφορούν τόσο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσο και τον αποκαλούμενο δικαστικό χάρτη της χώρας κινήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- η 38η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που φέτος συνέπεσε να γίνει λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της συνέλευσης, υπεραμύνθηκε των αλλαγών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της μικροεγκληματικότητας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νομου του Ποινικού Κώδικα.
Πρωτοδικείο Αθηνών: Διακοπή λόγω υπέρογκου φόρτου των αυτοδιοικητικών εκλογών
Από την άλλη, διαφωνίες και αιχμές επί του περιεχομένου του ίδιου νομοσχεδίου διατύπωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΕΕ Ευάγγελος Μπακέλας, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, όσο και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κατά την διάρκεια των χαιρετισμών τους.
Παρούσες ήταν και στη διάρκεια της συνέλευσης η πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και Γεωργία Αδειλίνη, αντίστοιχα, ενώ στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
Η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί και πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα, δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς τελικά», τόνισε ο Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην προτεινόμενη ρύθμιση για την ένταξη των Ειρηνοδικών στο βαθμό του Πρωτοδίκη, σημείωσε, ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει και εξέφρασε το ερώτημα γιατί κάποιοι προβάλλουν αντιρρήσεις, αφού θα έχουν οικονομική αναβάθμιση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ακόμη και για τον τρομοκράτη δεν μπορεί να ερευνηθεί εάν έχει μετανιώσει για να αποφυλακιστεί, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτή το Δικαστικό Συμβούλιο να το ελέγξει.
Σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη, ο υπουργός επανέλαβε ότι τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί, τόσο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δικαστές που να εκδίδουν πέντε αποφάσεις το χρόνο.
Υποστελέχωση, κατάργηση Εφετείων και καθυστερήσεις
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Μπακέλας έθιξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστικών υπαλλήλων λέγοντας ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατίθενται κάθε χρόνο 147.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 55.000 μηνύσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει υποστελέχωση στις Εισαγγελίες τόσο από εισαγγελείς όσο και από δικαστικούς υπαλλήλους.
Ως προς το δικαστικό χάρτη, ο κ. Μπακέλας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την προβλεπόμενη κατάργηση πέντε Εφετείων, των οποίων η σύστασή τους κρίθηκε αναγκαία, αλλά παράλληλα και για την κατάργησή τους δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνικές ανάγκες.
Ως προς τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της ΕΕΕ επισήμανε ότι οι συχνές παρεμβάσεις διορθώνουν μεν αστοχίες αλλά προκαλούν προβλήματα στους εφαρμοστές των τροποποιήσεων (σ.σ.: δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) επισημαίνοντας ότι παράλληλα διογκώνεται το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μαντάς, τόνισε ότι ο δικηγορικός κόσμος δεν θα κάνει πίσω στις μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς δημιουργούν ανασφάλεια.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Μαντάς τόνισε ότι το βασικό θέμα καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι, αλλά ο χρόνος που απαιτείται από την ημέρα τέλεση της πράξης μέχρι την ημέρα εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιωάννης Βούτας, διατύπωσε ενστάσεις αναφορικά τη διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου που προβλέπει την έκτιση μέρους της ποινής στον τομέα της μικροπαραβατικότητας, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή στις φυλακές, όπως επίσης διαφώνησε με τις μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων, καθώς δεν μπορεί ένας μόνο δικαστής να αποφασίζει για μεγάλα αδικήματα.
Πηγή: tovima.gr


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.