Να δεσμεύσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας εντός ΕΕ σκοπεύει η Κομισιόν. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι στόχος είναι να συγκεντρωθεί ποσό ύψους έως και 15 δισ. ευρώ προς όφελος της Ουκρανίας.
ΕΕ: Ποιες χώρες ζητούν χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο, πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε παρουσιαστεί ξανά τους προηγούμενους μήνες αλλά δεν είχε προχωρήσει, καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η ΕΚΤ εξέφρασαν νομικής και οικονομικής φύσεως ανησυχίες.
Τώρα όμως η δυσκολία που παρουσιάζεται σε ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνηθεί πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στις προτάσεις για αξιοποίηση των κερδών από τα ρωσικά κεφάλαια που παραμένουν δεσμευμένα εντός του μπλοκ.
«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στους Financial Times.
Σημειώνοντας ότι η G7 είχε συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι η Μόσχα να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή χρήση των εσόδων που θα προκύψουν στο μεταξύ.
Το σχέδιο της Επιτροπής
Σύμφωνα πάντα με τους FT, για να πείσει τους σκεπτικιστές η Επιτροπή θα απαιτήσει αρχικά από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να τοποθετούν τα κέρδη που προκύπτουν από αυτά σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Τα αποθετήρια τίτλων δημιουργούν κέρδη επανεπενδύοντας μετρητά από ληξιπρόθεσμους τίτλους, όπως κρατικά ομόλογα, καθώς οι πληρωμές προς τη Μόσχα απαγορεύονται λόγω των κυρώσεων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν ομόφωνα το σχέδιο, καθώς και περαιτέρω μέτρα εφαρμογής, προτού χρήματα εκταμιευθούν προς το Κίεβο.
Στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου, τα κέρδη θα μεταφερθούν στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για να βοηθήσουν στη στήριξη της Ουκρανίας.
Μόνο τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας θα βρεθούν στο στόχαστρο της Κομισιόν. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό θα απέφερε έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως ή 15 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 – αν και το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τα επιτόκια της περιόδου.
Τα μέτρα θα επηρεάσουν κυρίως την Euroclear, ένα αποθετήριο με έδρα το Βέλγιο που κατέχει περίπου 191 δισ. ευρώ σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, το μεγαλύτερο μερίδιο που έχει ακινητοποιηθεί στη Δύση.
Κίνδυνοι
Όπως υπογραμμίζουν οι FT, παρά το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της πρότασης, η οποία στοχεύει μόνο στα κέρδη και όχι στα ίδια τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για νομικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Δεδομένης της συστημικής σημασίας της Euroclear – το 2022 είχε υπό φύλαξη περιουσιακά στοιχεία αξίας 35,6 εκατ. ευρώ – «αυτό θα μπορούσε φυσικά να προκαλέσει αβεβαιότητα και φόβους με άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Armin Steinbach, καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο HEC Paris.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για τον ρόλο του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και ζήτησε συντονισμένη δράση με τους διεθνείς εταίρους. Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της G7 έχουν υποστηρίξει την κίνηση αυτή.
Ένας άλλος σαφής κίνδυνος είναι τα αντίποινα από τη Ρωσία με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών, κάτι με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Το ΔΝΤ εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις την Παρασκευή ότι μια τέτοια κίνηση «θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών παγκοσμίως».
Η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, αναγνωρίζοντας αυτούς τους κινδύνους προτείνει να κρατηθεί στην άκρη ένα ορισμένο ποσό για τη διαχείριση των κινδύνων.
Η Euroclear αντιμετωπίζει ήδη δεκάδες αγωγές για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, με την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων να θεωρείται αβέβαιη καθώς δεν υπάρχει δεδικασμένο.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων