
Συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, οικονομική κατάρρευση… οι προοπτικές για το 2024 είναι «ζοφερές», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει 180,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση «οι άνθρωποι θα πληρώσουν με τη ζωή τους», τόνισε ο ΟΗΕ.
Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση για το 2024, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δήλωσε ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος λόγω συγκρούσεων, κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και οικονομικών παραγόντων.
Αυτό περιλαμβάνει 74,1 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική και Νότια Αφρική, μεγάλο μέρος των οποίων πλήττεται από την κρίση στο Σουδάν.
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι σε όλον τον κόσμο
«Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες σώζουν ζωές, μάχονται κατά της πείνας, προστατεύουν παιδιά, αποτρέπουν επιδημίες και προσφέρουν κατάλυμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πιο απάνθρωπες καταστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Όμως η απαραίτητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», κατήγγειλε. Και πρόσθεσε ότι άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, έχουν ήδη απευθύνει τις δικές τους εκκλήσεις για χρηματοδότηση.
72 χώρες
Απευθύνοντας την έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων για το 2024 ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε ότι το ποσό που ζητεί ο ΟΗΕ παραμένει «τεράστιο» και πιθανόν θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθεί, στο μέτρο που πολλές δωρήτριες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Όμως, «χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια. Και αν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια, οι άνθρωποι θα το πληρώσουν με τη ζωή τους», υπογράμμισε.
Με τους πόρους αυτούς ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του σε 72 χώρες: 26 χώρες σε κρίση και 46 γειτονικές τους χώρες που υφίστανται τις συνέπειες, όπως η μαζική εισροή μεταναστών.
Πρωτίστως η βοήθεια προορίζεται για τη Συρία (4,4 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (3,1 δισ. δολάρια), το Αφγανιστάν (3 δισ.), η Αιθιοπία (2,9 δισ.) και η Υεμένη (2,8 δισ.).
Το 2024 ενδέχεται να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς. Όμως ο ΟΗΕ δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές του παρά στα 180,5 εκατ. από αυτούς, οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς όπως και από μεμονωμένες χώρες.
Θύματα του κλίματος
Η γεωγραφική περιοχή για την οποία προορίζονται τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (13,9 δισεκ.).
Όμως ο Γκρίφιθς επέστησε την προσοχή στις ανάγκες της Μιανμάρ, της Ουκρανίας που διέρχεται έναν «απελπιστικό χειμώνα» με την προοπτική της εντατικοποίησης του πολέμου, και του Σουδάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χαίρει της προσοχής που αξίζει από τις δυτικές πρωτεύουσες.
Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πολιτικός διάλογος θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και θα αποτελέσει «ένα πολύ καλό παράδειγμα διαλόγου που οδηγεί σε κοινωνικές ανταμοιβές».
Στο Αφγανιστάν ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι, αν μπορέσουν να γίνουν οικονομικές επενδύσεις χωρίς να αγνοηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αποφύγει έναν ενδεχόμενο λιμό με μικρότερο κόστος.
Οι ανάγκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα συναγωνίζεται με τις συγκρούσεις ως παράγοντας δημιουργίας αναγκών», σημείωσε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «εκτοπίζονται σήμερα περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσα εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια