Το ποσό των 1,5 δισ. δολ. συμφώνησε να επενδύσει το TikTok της ByteDance Ltd. σε μια κοινοπραξία με την GoTo Group της Ινδονησίας (την οποία στο εξής θα ελέγχει), στο πλαίσιο ενός deal που επιτρέπει στην κινεζική εταιρεία να επανεκκινήσει την εφαρμογή αγορών της στη μεγαλύτερη αγορά λιανικής στο διαδίκτυο.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συνδυάσει τις δραστηριότητές του στο ινδονησιακό TikTok Shop με τη μονάδα ηλεκτρονικού εμπορίου Tokopedia της GoTo, δήλωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα. Το TikTok αποκτά μερίδιο 75% σε αυτόν τον συνδυασμό, ο οποίος θα εκτελεί τις δυνατότητες αγορών της εφαρμογής κοινωνικών μέσων ενημέρωσης TikTok στην Ινδονησία.

Συμμαχία TikTok – Facebook στο «μπλόκο» της ΕΕ – H στάση των λοιπών Big Tech

Η συμφωνία είναι ασυνήθιστη για την ByteDance, η οποία ουσιαστικά εξαγοράζει έναν εξέχοντα τοπικό παίκτη του διαδικτυακού εμπορίου σε μια μεγάλη αγορά του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η Ινδονησία απαγόρευσε τις ηλεκτρονικές αγορές σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των μικρότερων εμπόρων και των δεδομένων των χρηστών, αναγκάζοντας την TikTok να κλείσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok Shop.

Πιλοτική περίοδος

«Η στρατηγική συνεργασία θα ξεκινήσει με μια πιλοτική περίοδο που θα πραγματοποιηθεί σε στενή διαβούλευση και επίβλεψη από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές», ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους δήλωση.

Πολλοί από τους περισσότερους από 270 εκατομμύρια ανθρώπους της Ινδονησίας είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, έχει 124 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα και προσπαθεί να μεταφράσει τη μεγάλη βάση χρηστών σε μια σημαντική πηγή εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 και η Tokopedia θα λάβει 1 δισ. δολ. από την TikTok που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ανέφεραν.

«Η TikTok έχει δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη διευρυμένη οντότητα με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Tokopedia ανταγωνίζεται την Sea Shopee και την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba’s Lazada στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδονησίας.

Ο κλάδος αναμένεται να επεκταθεί σε περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 από 62 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Google, του κρατικού επενδυτή της Σιγκαπούρης Temasek Holdings και της εταιρείας συμβούλων Bain & Co.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία