Τον Ιανουάριο ξεκινά ο σχεδιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκωτίας – Αγγλίας, του μεγαλύτερου έργου που έχει αναλάβει η MYTILINEOS στο εξωτερικό. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ελληνικός όμιλος μαζί με την GE Vernova αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους ενός δισ. λιρών για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025.

Το καλώδιο θα διασυνδέσει ηλεκτρικά το Torness στο East Lothian της Σκωτίας με το Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας που θα τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

OT FORUM – Μυτιληναίος: Η ελληνική βιομηχανία στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό

Η κοινοπραξία GE Vernova – MYTILINEOS αναλαμβάνει την προμήθεια και την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για την κοινοπραξία National Grid Electricity Transmission της Αγγλίας και της SP Energy Networks της Σκωτίας. Ουσιαστικά θα παρέχουν τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς. Το καλωδιακό σύστημα έχει μήκος περίπου 190 χλμ, ενώ η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στη συνέντευξή του στο OT FORUM ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόκειται για ένα τεράστιο έργο συνολικής αξίας 2,5 δισ. στερλινών, εκ των οποίων η κοινοπραξία MYTILINEOS – GE Vernova έχει αναλάβει σύμβαση ύψους 1 δισ. λιρών. Ο κ. Μυτιληναίιος, έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον όμιλο.

«Το 70% με 80% των πωλήσεών μας είναι στο εξωτερικό», επεσήμανε. Άλλωστε η MYTILINEOS έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ζωτικής σημασίας το έργο για την ενεργειακή μετάβαση της Βρετανίας

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την ψήφο εμπιστοσύνης της National Grid και της SP Transmission στις δυνατότητες του ομίλου να υλοποιήσει το έργο EGL1 μαζί με την GE Vernova. «Η MYTILINEOS προσβλέπει στην αξιοποίηση της δεκαετούς εμπειρίας της στη διαχείριση και κατασκευή μεγάλων και σύνθετων έργων δικτύου, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο», επεσήμανε ο ίδιος. Το υπόλοιπο τμήμα του έργου, δηλαδή τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων έχει αναλάβει η Prysmian.

Η διασύνδεση EGL1 αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

Η MYTILINEOS θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου.

Ηλεκτρική ενέργεια

Ο κ. Μυτιληναίος στη συνέντευξή του στο OT Forum αναφερόμενος στη εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ του consolidation της αγοράς, να υπάρχουν τρεις, τέσσερις, το πολύ πέντε εταιρείες που θα έχουν κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να μπορούν να σταθούν».

Αναφορικά με τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι έχουν μπερδέψει πολύ κόσμο. «Αδικούμε τον Σκυλακάκη που έχει την εμπειρία της μακροοικονομικής διαχείρισης αλλά στην ενέργεια πρέπει να μπει πιο βαθιά για να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση γιατί είναι και τελειομανής», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τιμολόγια πήραν χρώμα για να είναι αναγνωρίσιμα από τον πολίτη, η κυβέρνηση επέλεξε ως πιο ασφαλές το πράσινο τιμολόγιο, αλλά υπάρχει και το μπλε με φιξ τιμή.

«Δεν είναι τόσο δύσκολη η επιλογή», επεσήμανε. Για το θέμα των επιδοτήσεων είπε ότι έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς και τα διυλιστήρια, καλύπτοντας με τα υπερκέρδη τους το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων, καθώς το ρεύμα είναι το βασικότερο αγαθό μετά το νερό.

Σχετικά με την ακρίβεια στην ενέργεια, σημείωσε ότι «εκτός από τα εγγενή προβλήματα της Ευρώπης, η ΕΕ έχει και το μεγάλο πρόβλημα της ακριβής ενέργειας. Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε τις ΗΠΑ, που έχουν πάμφθηνη ενέργεια, ούτε την Κίνα που έχει άφθονο κάρβουνο» ενώ επέκρινε τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «στην Ευρώπη εκπέμπουμε το 8% των ρύπων παγκοσμίως, και θεωρούμε λες και είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Πάμε να περιορίσουμε το 8% στο 4% στραγγαλίζοντας τη βιομηχανία».

Η μάχη στις Βρυξέλλες

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής κορυφαίων εργοδοτικών σωματείων, κυρίως της ενεργοβόρας βιομηχανίας, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υπεύθυνο για την «Πράσινη Συμφωνία», Μάρος Σέφκοβιτς: «Το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Τζάμπα επτά ώρες.

Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση. Ο τρόπος με τον οποίο διοικείται από ασθενείς κυβερνήσεις κρατών… Οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο γραφειοκρατικό κράτος στις Βρυξέλλες, «που αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Διορίζεται κάθε πέντε χρόνια. Αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώνει». Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε επίσης, ότι το ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να γίνει ένα «κοινοβούλιο αρίστων», όπου το κάθε κόμμα θα στέλνει τα καλύτερα στελέχη του.

Ελληνική οικονομία

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε μετά την πανδημία με πανηγυρικό και πολύ ουσιαστικό για το σύνολο της οικονομίας τρόπο. Τόνισε ότι η βιομηχανία ταλανίζεται πάρα πολύ από προβλήματα όπως είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: «Ωστόσο, στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι εξαγορές μας πάνε καλά».

Για τα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα και αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις και ήδη δρομολογούνται, τα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη φαίνονται. «Το εμβληματικό έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει τη λειτουργία καθιερώνοντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο», ανέφερε.

Κατασκευές

Μιλώντας για τις κατασκευές, είπε ότι είναι ένας τομέας που απασχολεί πολύ τον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί επί πρωθυπουργίας του σχεδόν 15 δισ. ευρώ για έργα όλων των ειδών -δημόσια, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ- , αλλά στην πλειοψηφία τους είναι κολλημένα. Υπογράμμισε δε ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος είναι η έλλειψη περίπου 200.000 εργαζομένων αλλά και τα θέματα ρευστότητας

Για τον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) είπε ότι ο όμιλος Mytilineοs συμμετέχει με τον Ελλάκτωρ: «Δώσαμε μια πολύ καλά μελετημένη προσφορά, με ανταγωνιστική τιμή, και περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές».

Αισιόδοξος για την Ελλάδα

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει τις προοπτικές για τη νέα χρονιά ο κ. Μυτιληναίος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη. Είμαι όμως, αισιόδοξος για την Ελλάδα. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές της Νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από αυτές της Βόρειας Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM