«Η Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας. Και αυτόν τον έρωτα πρέπει να τον κάνουμε πράξη, ειδικά μετά από χρόνια που τα χαμόγελα σπάνιζαν»: αυτή η φράση του νομικού Γιάννη Ιωαννίδη, του πρώτου συντονιστή στη ημερίδα του ΠΑΣΟΚ, αντικατόπτριζε το κλίμα που υπήρχε προχθές στην αίθουσα.

Οι αυτοδιοικητικοί του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων συναντιούνταν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, συνέχαιραν ο ένας τον άλλον για την επίδοσή τους – αντάλλασσαν χειραψίες στις πρώτες σειρές, την ώρα που στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρατηρούσαν σε συνομιλητές τους ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν τόσο πολύ κόσμο σε μια ημερίδα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι από την Αυτοδιοίκηση δόθηκε το πρώτο «πράσινο» μήνυμα στην κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ:

«Είναι ευκαιρία, τώρα που ξανανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, να γίνουν πράγματα στην Αυτοδιοίκηση» σχολίαζαν χαρακτηριστικά ο ένας στον άλλον.

Για μια Αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί «ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου» μίλησε στη δική του παρέμβαση ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως στην κάλπη των Αυτοδιοικητικών οι πολίτες αποδοκίμασαν «την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία» της σημερινής κυβέρνησης.

Στην πρότασή του για την ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο Ανδρουλάκης επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων (με διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση), την ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας «μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα καθιστούν τις υποδομές των πόλεων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές», την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση, την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη ΝΔ (…) Ξέχασε όμως ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δούκας και Μώραλης

Ο Χάρης Δούκας, εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, επέμεινε στο ότι οι πολιτικές πρασίνου και βιωσιμότητας των πόλεων είναι θέμα επιβίωσης.

«Η κεντρική κυβέρνηση δεν βλέπει ακριβώς την Αυτοδιοίκηση ως δομή με ανεξαρτησία, αλλά τους θέλει λάφυρο, σε επαιτεία, με μπέρδεμα αρμοδιοτήτων», σχολίασε, ενώ για την προοδευτική πρόταση για την ΚΕΔΕ απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ μίλησε για μια «άλλη πρόταση, ευρεία, ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική», στην οποία θα μπορούσε να ηγηθεί και ο ίδιος.

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως «ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα γιατί για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να πάρουμε έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Πρέπει να περάσουμε από χίλια κύματα για μια κυκλοφοριακή μελέτη. Με απλές νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσε η δουλειά μας να είναι ευκολότερη» επεσήμανε.

Τον δικό του χαιρετισμό στην ημερίδα έστειλε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Στη δική του εναρκτήρια ομιλία ο Νίκος Χριστοδουλάκης μίλησε για τις εξαιρετικά μεταβαλλόμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθούν οι νέοι δήμαρχοι να κάνουν τη δουλειά τους – η περιβαλλοντική κρίση, η ψηφιακή εξέλιξη, αλλά και η κοινωνική ανασφάλεια δημιουργούν, για τον πρώην υπουργό και διευθυντή του InSocial, τις προκλήσεις της εποχής.

Οι αυτοδιοικητικοί που πήραν τον λόγο επεσήμαναν τη σημασία που έχει η αυτοδιοίκηση για τις προοδευτικές πολιτικές και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, μίλησε για «προνομιακό πεδίο», ο Σίμος Δανιηλίδης από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση, μιλώντας για «ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων» και ο Παναγιώτης Σημανδηράκης από τα Χανιά μίλησε για την ανάγκη οι δήμαρχοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έκανε λόγο για εφαρμογή κεντροαριστερών πολιτικών στις πληγείσες περιοχές της περιφέρειάς του που «θα ωφελήσουν τη χώρα, τον χώρο της Θεσσαλίας και τον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Για τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, «αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια δεν μπορεί να υπάρξει».

Πηγή:Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα