Συνολικά 42 αποφάσεις εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2022 ενώ εξέδωσε πρόστιμα ύψους 32 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την Έκθεση Πεπραγμένων της για το έτος 2022 μέσα από την οποία παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις της σε μία εξαιρετικά απαιτητική χρονιά που σημαδεύτηκε από την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Νέα πρόεδρος η Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ

Συνοπτικά τα κυριότερα επιτεύγματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού το έτος 2022 ήταν

– 42 αποφάσεις και 32 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα

– 6 καταγγελίες

– 18 συγκεντρώσεις

– 7 αυτεπάγγελτες έρευνες

– 16 Αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι σε 69 εταιρείες

– 1610 ερωτηματολόγια για παροχή στοιχείων

– 8 άλλες έρευνες

– 2 κλαδικές έρευνες

Από τη συνέχιση της προσπάθειας για την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε ήδη αρχίσει το 2019, την ολοκλήρωση ερευνών και κλαδικών μελετών και την έναρξη νέων, την ψηφιακή αναβάθμιση και τον οργανωτικό ανασχηματισμό της Επιτροπής, την έναρξη δημόσιων διαβουλεύσεων και τη διεξαγωγή τηλε-ημερίδων, καθώς και την έκδοση μιας σειράς σημαντικών αποφάσεων, το έργο της Επιτροπής για το έτος 2022 διακρίνεται για τον πλουραλισμό και την καινοτομία του παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις ιδίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ενίσχυση εργαλειοθήκης

Κατά το 2022 ενισχύθηκε η εργαλειοθήκη της ΕΑ και αναπτύχθηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η νέα διάταξη για την χαρτογράφηση αγορών που εισήχθη στο αρ. 14 του ν. 3959/2011 και επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτηθεί για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η δημιουργία του Sandbox Βιώσιμης Ανάπτυξης η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 ύστερα από δημόσια διαβούλευση και η εισαγωγή ενός νέου άρθρου, του άρθρου 1Α στον ν. 3959/2011 που αποτελεί μία περαιτέρω κομβική μεταρρύθμιση και καινοτομία του Ελληνικού δικαίου ανταγωνισμού και στοχεύει σε πρακτικές που αποσκοπούν:

(α) στην πρόσκληση, εξαναγκασμό ή παροχή κινήτρων με οποιονδήποτε τρόπο από μία επιχείρηση σε μία άλλη επιχείρηση να συμμετέχει ή να συμβάλλει σε σύμπραξη μεταξύ ανταγωνιστών η οποία έχει ως αντικείμενο την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, και

(β) στη γνωστοποίηση (ενδεχομένως με δημόσια αναγγελία) μελλοντικών προθέσεων της επιχείρησης για την τιμολόγηση των προϊόντων της (price signalling).

Η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2022 έχει ως «θέμα» αυτό του Πληθωρισμού και του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Στη σχετική Ενότητα της Έκθεσης έχουν συνεισφέρει o Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Benoît Cœuré και η Επίτροπος της Αρχής Ανταγωνισμού της Νοτίου Αφρικής, κα Doris Τshepe.

Διαβάστε την ετήσια έκθεση για το 2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους