Το «πράσινο φως» άναψε σήμερα ο Ολλανδία για την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη αντίθεση της χώρας στην ένταξη του βαλκανικού κράτους στη Σένγκεν, όπως μεταδίδει το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Βουλγαρία – Ρουμανία: «Η προοπτική της Ευρώπης εξαρτάται από την ένταξή μας στη Σένγκεν»

Η Χάγη διαφωνούσε έως πρότινος να χορηγηθεί πρόσβαση στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, επικαλούμενη ανησυχίες για θέματα διαφθοράς και μετανάστευσης. Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βουλγαρία εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν ενισχύοντας τα σύνορά της και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν” και ότι μπορεί επομένως “να δεχθεί μια απόφαση για την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν”, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Ερικ βαν ντε Μπουργκ.

Η Αυστρία αντιτίθεται ακόμη στην υποψηφιότητα της Σόφιας να ενταχθεί στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο, αν και δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πρόθυμη να υποχωρήσει επιτρέποντας αεροπορικά ταξίδια με αντάλλαγμα την αυστηρότερη ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Απαραίτητη για την Ευρώπη η ένταξή μας στη Σένγκεν»

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Μπόγκνταν Μπογκντάνοφ είχε δηλώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτώνται από την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν και στην ευρωζώνη.

Οι μεγάλες ουρές των φορτηγών και η δυσκολία διέλευσης των συνόρων βλάπτουν τις επιχειρήσεις, είχε σημειώσει. Μερικές φορές ένας οδηγός φορτηγού πρέπει να περιμένει περισσότερες από έξι ώρες για να περάσει τα σύνορα από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία. “Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη”, είχε δηλώσει ο Μπογκντάνοφ. “Αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική, θα πρέπει να επιτύχουμε τον μακροχρόνιο στόχο μας: η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στον ευρωπαϊκό χώρο, οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και θα πρέπει να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και της περιοχής”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν