Στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025, προχώρησε σήμερα η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

Ανοδική πορεία

«Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε ότι η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι «ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χρηματοοικονομικά: Η πρώτη συνεδρίαση της εθνικής συντονιστικής επιτροπής χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού
Οικονομία |

Η επίσημη πρώτη της επιτροπής χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού - Τι αποφασίστηκε

Όπως αναγνώρισαν τα μέλη «η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των χρηματοοικονομικών γνώσεων του συνόλου του πληθυσμού»