Το ράλι που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συνέβαλε στην άνοδο των μετοχών και αύξησε την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Τώρα ορισμένοι στοιχηματίζουν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν περαιτέρω κέρδη εκτός εάν η οικονομία αποδυναμωθεί σοβαρά, ανατρέποντας ενδεχομένως το αφήγημα της ανθεκτικής ανάπτυξης που έχει ωθήσει τις αγορές.

Ένα απροσδόκητο dovish pivot (στροφή προς μια πιο περιστερίσια προσέγγιση) από την Federal Reserve νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τροφοδότησε το ράλι στα ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις αναφοράς 10 ετών στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές των ομολόγων, ανέρχονται πλέον στο 3,93%, περίπου 110 μονάδες βάσης από το υψηλό 16ετίας που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.

UBS: Τα 2 μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι αγορές από το 2023

Επιπτώσεις

Η πτώση των αποδόσεων του Δημοσίου έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από την αγορά ομολόγων καθώς κατέβασε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, χαλάρωσε τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και έφερε επενδυτές σε μετοχές και άλλες επικίνδυνες επενδύσεις. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 15% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και έχει αυξηθεί σχεδόν 23% φέτος.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, τους οποίους επικαλείται το Reuters, πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος της μετατόπισης από τη Fed μπορεί ήδη να αντικατοπτρίζεται στις τιμές του κρατικών τίτλων. Οι βαθύτερες περικοπές, λένε, θα ήταν πιο πιθανές εάν μια ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας ανάγκαζε τη Fed να επιταχύνει τη χαλάρωση – ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αντίθετο με τις προοπτικές «ήπιας προσγείωσης» που ενίσχυσαν τις μετοχές τους τελευταίους μήνες.

«Η αγορά είναι πολύ ακριβή για μια ομαλή προσγείωση» είπε χαρακτηριστικά ο Stephen Bartolini, ο επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. «Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης προς τα κάτω έχει ολοκληρωθεί και αν επρόκειτο να πιέσουμε τις αποδόσεις από εδώ θα έπρεπε να οφείλεται στις προσδοκίες ότι η οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση».

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, τεχνικοί παράγοντες μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τη διατήρηση του ράλι ομολόγων. Η ταχεία κίνηση πιθανότατα θα προκαλέσει κάποια ανάληψη κερδών από την πλευρά των επενδυτών λόγω των ανησυχιών ότι το εμπόριο είναι υπερπληθυσμένο, ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή οι αναλυτές στρατηγικής της BofA Global Research.

Οικονομικά στοιχεία

Στη Wall Street την ερχόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τα οικονομικά δεδομένα που περιλαμβάνουν τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα δεδομένα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και τις αρχικές απαιτήσεις ανεργίας.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) και ο βασικός δείκτης PCE για τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο (3ο τρίμηνο) και οι υφιστάμενοι αριθμοί πωλήσεων κατοικιών για τον Νοέμβριο. Στις 21 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας και τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές