Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς είναι αμφότερες ανοιχτές σε μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και στην απελευθέρωση ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της, σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που είχαν προηγουμένως διαπραγματευτεί την εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός που οδήγησε στην απελευθέρωση δεκάδων ισραηλινών ομήρων, επέμειναν στην επίσπευση της παροχής βοήθειας και στο άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, ανέφεραν οι πηγές.

Πόλεμος στη Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός – Πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν

Ενώ η διάβαση ήταν ανοιχτή, είπαν ότι η βοήθεια καθυστερούσε λόγω των επιθεωρήσεων και δεν είχε ακόμη εισέλθει στην Αίγυπτο.

Συνομιλίες Ισραήλ – Κατάρ

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός αναζωπυρώθηκαν το Σάββατο όταν μια πηγή είπε ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ είχε συνομιλίες την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Η Χαμάς επιμένει στον καθορισμό της λίστας των ομήρων που θα απελευθερωθούν μονομερώς και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να ορίσει τη λίστα η Χαμάς, οι πηγές είπαν ότι ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα και να δει τη λίστα πριν ορίσει την ώρα και τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Για πρώτη φορά βοήθεια από το Κερέμ Σαλόμ

Το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα άνοιξε σήμερα για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια κίνηση που έχει σκοπό στο να διπλασιαστεί η ποσότητα των τροφίμων και των φαρμάκων που φθάνουν στον θύλακα.

Το σημείο διέλευσης είχε κλείσει μετά την πολυαίμακτη επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η βοήθεια διανεμόταν μόνο μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο όπως είπε το Ισραήλ μπορεί να δεχθεί την είσοδο μόνο 100 φορτηγών την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα