Στην αποδόμηση του Προϋπολογισμού στόχευσε η αντιπολίτευση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς να βάλουν ομαδικά εναντίον της κυβέρνησης, στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, επιχειρώντας να «γκρεμίσουν» το αναπτυξιακό αφήγημα του οικονομικού επιτελείου.

Live: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2024

 «Διευκολύνει τους servicers η κυβέρνηση»

«Δεν έχει ακουστεί τίποτα για το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα 2/3 της συνολικής φορολόγησης. Οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 7% και όχι 15% όπως είχατε προβλέψει και στον προϋπολογισμό επαναλαμβάνεται η ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη, ενώ όσον αφορά την ποιότητα των επενδύσεων, μεγάλο μέρος προέρχεται από τα funds», σημείωσε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη.

«Στα όρια του ηθικού κινείται η προσπάθεια από κ. Χατζηδάκη να πείσει ότι μειώθηκε το ιδιωτικό χρέος. Τα μεγέθη που παρουσίασε δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια της χώρας να ανασυνταχθεί. Ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να διευκολύνει τους servicers με φοροαπαλλαγές που ζήτησαν οι ίδιοι», ανέφερε ενώ την επενδυτική βαθμίδα που έχει λάβει η Ελλάδα την απέδωσε στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λείπει η ανθρωπιά»

«Από τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσετε σε λίγες ώρες λείπει η ανθρωπιά», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ξεδιπλώνοντας την πρόταση του κόμματος για την οικονομία. «Χρειάζεται άλλη προσέγγιση», είπε, σχολιάζοντας τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού «με προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, για στήριξη ΜμΕ, για την υγεία, για την παιδεία για το δημογραφικό, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθυστέρησε να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, δεν έκανε κάτι να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, φορολογεί τη μεσαία τάξη, δεν φορολογεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ ζητάει μείωση του ΦΠΑ και ελέγχους στην αγορά. «Κανένας αποτελεσματικός έλεγχος για 2 χρόνια για την ακρίβεια. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στα τρόφιμα με την υπογραφή της κυβέρνησης», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, εστίασε στα κόκκινα δάνεια. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μειωμένες 40% και «βαφτίζετε» επενδύσεις την αγορά κόκκινων δανείων», επεσήμανε. «Οι εξαγωγές για 6 συνεχείς μήνες μειώνονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνάει το 7%», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας», ανέφερε, βάλοντας εναντίον της κυβέρνηση για διακρίσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων στην κατανομή των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης. «Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ίδια στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, το 95% αποκλεισμένες από χρηματοδότηση», υποστήριξε.

«Κοινωνία μειωμένων προσδοκιών, θα πληρώσετε την αλαζονεία σας»

«Δεν μπορεί μια κοινωνία για πολλά χρόνια να ζήσει με μειωμένες προσδοκίες και να δεχθεί για πρώτη φορά στον καπιταλισμό ότι οι συνθήκες ζωής θα είναι χειρότερες από της προηγούμενης γενιάς», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, ρίχνοντας τα βέλη του για την «αλαζονική στάση» της κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια αλαζονεία που θα την πληρώσετε: έχετε πείσει τον κόσμο επειδή παίρνετε 41% ότι η δική σας πολιτική απαντάει στα προβλήματα του κόσμου, ότι ο κόσμος δέχεται ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση της αγοράς, ότι δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι, ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Δεν έχετε πείσει τον κόσμο. Τον έχετε πείσει να δεχθεί τις μειωμένες προσδοκίες. Το έχουν δεχθεί γιατί δεν έχουν πειστεί ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ζει στην δική της πραγματικότητα.

«Με μια σειρά τεχνικών αποφεύγει να απαντήσει με ακρίβεια στις ερωτήσεις που δέχεται, επιχειρώντας να δώσει μια άλλη εικόνα της πραγματικότητας και μεταξύ άλλων να μετατρέπει την αποτυχία σε επιτυχία», επεσήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία