Σημαντική αύξηση καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι πρωτοβουλίες για αναβίωση εγκαταλελειμμένων ελαιώνων στην Ιταλία, με δεκάδες start-up να μπαίνουν στο παιχνίδι.

Οργανισμοί αναλαμβάνουν έργα αποκατάστασης δημιουργώντας σχέδια υιοθεσίας ελαιόδεντρων για πολίτες και εταιρείες που επεκτείνονται σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και οι τοπικές κοινωνίες θησαυρίζουν.

Στην Τοσκάνη, η start-up Ager Oliva ξεκίνησε για να δώσει νέα πνοή στα εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα ελαιόδεντρα στην περιοχή, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή, μαζί με εταιρείες που στοχεύουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Την αγάπη για τις ελιές μου την έχει μεταδώσει ο παππούς μου, που παρήγαγε ελαιόλαδο. Από παιδί, η επιθυμία μου ήταν να δημιουργήσω μια δική μου εταιρεία στον κλάδο», δήλωσε στους Olive Oil Times, ο Τομάσο Ντάμι, οικονομολόγος και ιδρυτής της Ager Oliva. «Όταν διάβασα τα δεδομένα για εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα ελαιόδεντρα στην περιοχή μας, συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε

«Πολλοί από αυτούς που κληρονομούν μικρά ή μεγάλα οικόπεδα δεν μπορούν να τα διαχειριστούν λόγω προϋπάρχουσας εργασίας και οικογενειακές δεσμεύσεις και επίσης επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Στη συνέχεια, σκέφτηκα την ιδέα των υιοθεσιών από απόσταση.

Αμέσως μετά την άρση του lockdown στην Ιταλία, ο Ντάμι δημιούργησε μια ομάδα με την Άνα Σότο, μια ειδική στον αειφόρο τουρισμό, και τον Cosimo Lunetti, κάμεραμαν και χειριστή drone.

Στη γενέτειρα του ντα Βίντσι

Αφού δημιούργησαν τον ιστότοπο και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποίησαν μια διαφημιστική καμπάνια για να δοκιμάσουν την αντίδραση της αγοράς, η οποία ήταν πολύ θετική τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ίδρυσαν την καινοτόμο γεωργική startup τους τον Μάρτιο του 2021.

«Ξεκινήσαμε να ανακτούμε ελαιώνες στην Πιστόια, στο Μοντεκατίνι και στη Φλωρεντία, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στους πρόποδες του Μονταλμπάνο κοντά στη γενέτειρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι», είπε ο Ντάμι.

«Τα πρώτα 700 δέντρα ανακτήθηκαν όλα σε μόλις τρεις μήνες. Από αυτά τα ελαιόδεντρα, τα 400 υιοθετήθηκαν από την CPL Concordia, μια μεγάλη εταιρεία με έδρα την Emilia-Romagna, που ειδικεύεται στη διαχείριση ενεργειακών συστημάτων», πρόσθεσε.

Νέες καλλιέργειες

Πλέον προχωρούν στη φύτευση ελαιόδεντρων σε χωράφια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας και στη διαχείριση των νέων ελαιώνων τα επόμενα χρόνια, με στόχο την επέκταση της παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η ομάδα της Ager Oliva βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις για να αναλάβει τη διαχείριση μιας έκτασης 3.000 εκταρίων ακαλλιέργητης γης στο Λάτσιο.

Μια άλλη αποστολή της Ager Oliva είναι να διαδώσει την κουλτούρα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώνονται στους οπωρώνες που ανακτήθηκαν.

Η αγριελιά

Στην Ούμπρια, η Le Olivastre ιδρύθηκε το 2014 για να αποκαταστήσει αρχαίους εγκαταλειμμένους ελαιώνες στις όχθες της λίμνης Trasimeno.

Μια θηλυκή εκδοχή της ιταλικής λέξης για την ελιά, δηλαδή η αγριελιά, είναι το όνομα που επέλεξαν οι ιδρυτές για τον μη κερδοσκοπικό σύλλογό τους.

«Δύο φίλες μου και εγώ μετακομίσαμε στο Passignano sul Trasimeno, στην επαρχία της Περούτζια, από άλλες ιταλικές περιοχές, και όπως συμβαίνει συχνά σε μη ντόπιους που βλέπουν τα μέρη με νέα μάτια, ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά αυτό το τοπίο, το οποίο είναι πράγματι μοναδικής ομορφιάς», δήλωσε η συνιδρύτρια Εμανουέλα ντε Στεφάνις στους Olive Oil Times.

«Περπατούσαμε σε μερικά περιβόλια όχι μακριά από τα σπίτια μας, όπου ξεχώριζαν εκείνες οι εγκαταλειμμένες αιωνόβιες ελιές, και με τον καιρό, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο για το μέρος που μας υποδέχτηκε», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να μαζέψουν τους καρπούς που διαφορετικά θα έπεφταν στο έδαφος χωρίς να χρησιμοποιηθούν και τους παρέδωσαν σε ένα μύλο στην περιοχή για να πάρουν λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινότητα, θα έπρεπε να είχαμε δώσει συνέχεια στη δραστηριότητά μας », επεσήμανε.

«Στη συνέχεια, προσφερθήκαμε να διαχειριστούμε λίγα ακόμα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, ιδιωτικά και δημόσια, με τη βοήθεια των οικογενειών και των φίλων μας. Επιπλέον, κάποιοι γέροντες του χωριού είχαν την καλοσύνη να μας δώσουν μερικές συμβουλές.»

Ο πρώτος οπωρώνας που ανακτήθηκε, ο ιστορικός ελαιώνας του San Crispolto που χρονολογείται στον 18ο αιώνα, περιελάμβανε δέντρα Dolce Agogia 250 αιώνων , μια τυπική ποικιλία της λίμνης Trasimeno.

Με την πάροδο των ετών, με τη βοήθεια εθελοντών και εποχιακών συνεργατών, το Le Olivastre κατάφερε να αναγεννήσει έξι ελαιώνες με περισσότερα από 1.500 δέντρα αυτόχθων ποικιλιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης