Οι κινέζοι κατασκευαστές πούλησαν 3,4 εκατομμύρια οχήματα στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από την Ιαπωνία και τη Γερμανία που εξήγαγαν 3,2 εκατομμύρια και 2,4 εκατομμύρια οχήματα αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε πρόσφατη έκθεση  γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου

Από τις 3,4 εκατομμύρια μονάδες, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 24%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του περσινού. Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία σε εξαγωγές αυτοκινήτων το 2022 και αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία για να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο φέτος.

Τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας δείχνουν επίσης ότι ο όγκος των εξαγωγών αυτοκινήτων της ξεπέρασε εκείνον της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια και πάλι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πολλά εγχώρια και ξένα ιδρύματα προβλέπουν επομένως ότι η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο φέτος.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται και σε σημείωμα του του γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης, οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας όχι μόνο ξεπέρασαν διαδοχικά τα όρια των 2 και 3 εκατομμυρίων μονάδων, αλλά και οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά, από 85.000 RMB (11.916 δολάρια) ανά μονάδα κατά μέσο όρο το 2018 σε 122.000 RMB το 2022. Οι εξαγωγικοί προορισμοί έχουν επίσης επεκταθεί σταδιακά στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και άλλες ανεπτυγμένες αγορές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κινεζικές μάρκες αντιπροσώπευαν το 8 τοις εκατό της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 15 τοις εκατό μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον Wang Xia, πρόεδρο του υπο-συμβουλίου για την αυτοκινητοβιομηχανία στο Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, ο λόγος για τον οποίο τα κινεζικά οχήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο εξωτερικό είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της τεχνητής

ευφυΐας. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης Moody’s τον Αύγουστο δείχνει ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου βοηθά τους κινέζους κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή