Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την «αλαζονική» Ρωσία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο και την εντεινόμενη πίεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα, δεν είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω κάποιο αίτημα εκ μέρους της Ρωσίας. Δεν το βλέπω στις πράξεις τους. Βλέπω μόνο αλαζονεία και θάνατο στη ρητορική τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Βελτιώνονται οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ουκρανία – Φθίνουν με Ρωσία [πίνακες]

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να ετοιμαστεί για συνομιλίες με την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για το μέλλον της Ουκρανίας, εάν και αυτές το επιθυμούν, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

Ο Ζελένσκι παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων από τη ρωσική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αυξηθούν.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί ρήξης με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, επειδή η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν οδήγησε στην ανάκτηση σημαντικών εδαφών, ο Ζελένσκι τα απέρριψε, σημειώνοντας ότι έχει «σχέση συνεργασίας» με τον στρατηγό.

Περιέγραψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μια πολυσύνθετη ιστορία» στην οποία εμπλέκεται συλλογικά όλη η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι η θερινή αντεπίθεση «ήταν δύσκολη στα νότια», επειδή «όλοι συζητούσαν ποια είναι τα σχέδιά μας».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η χώρα του σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του 2024.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες»

Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε πως η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην εξέλιξη του πολέμου.

«Εάν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή, τότε νομίζω ότι αυτές οι ενδείξεις θα έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου», τόνισε.

Μάλιστα, σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «διαφορετικό χαρακτήρα» από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επομένως θα ακολουθήσει «διαφορετική πολιτική». Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην αλλάξει η επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στο Κίεβο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2024 και πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ο κάθε ηγέτης ασκεί επιρροή στην κοινωνία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τη βοήθεια που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προδώσουν» και «όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα